ZETApress

hírportál

Pálinkafilm a Toldiban

A szerbiai Vajdaság pálinkafőző és ? fogyasztó néphagyományát, a tárgyi kultuszát láttuk a Pálinkafilm ? Extraktum Vitalis című 65 perces filmben ma délután a Toldi moziban. A hazai városi közegből Délvidékre érkező ?hős? szerepe az, hogy árnyalja a két kultúrkör hasonlóságait és különbözőségeit.

Az erőteljes fikciós felütéssel induló történet hamar a lényegre tér. Egy etnografikus pálinkafőző kánon vezeti át a nézőt az elhivatott mesteremberek szigorúbb világába. A cefrekészítés művészetével kezdve, a különböző házilag gyártott szerkezeteken és a főzés kulisszatitkain keresztül egészen a fogyasztói szokások ízes képi és hangi bemutatásáig arra vállalkozik a film, hogy a vajdasági kortárs irodalom ide vágó idézeteivel tegye még autentikusabbá a nézőben felépített mitikus elemeket és egy furcsa szellemet sem nélkülöző világot.

Az alkotók

A film készítői több mint egy évtizede dolgozzák fel mozgóképen Észak-Bácska kulturális örökségét. Az alkotó folyamatot csakúgy, mint a stáb ezt megelőző filmjénél (Matuska, 2008), ez esetben is a hosszú kutatómunka és a több éven keresztül tartó alkotótevékenység jellemzi. Szász Csongor, a film rendezője a Pécsett székelő Control Stúdió Filmegyesület tagja, valamint a PTE BTK Filmelmélet és filmtörténet szakának hallgatója. A szerbiai Csantavérről 1993-ban emigrált Magyarországra. Ez a második egész estés filmje. Operatőr: Baróti Gábor, Szász Csongor, Gróf István; vágó: Szász Csongor, Hillebrand Péter; hang-utómunka: Kiss Attila; fényelés: Hillebrand Péter, Liktor Gergő; dramaturg: Szilágyi Eszter Anna; narrátor: Balázs Attila; főszereplő: Sági Attila, Petkovics Győző, Vékony István, Bálint István, Szedlár Rudolf, Víg Rózsa, Körmös Rudolf, Balassa Ferenc.

Úgy véljük, hogy a film célja és vállalása egybeesik a minőségi pálinka kultúrájának a terjesztésével, népszerűségének a bővítésével. Az alkohol olyan víz, amely lángra lobbantja a nyelvet; direkt tápláléka testnek és léleknek, valamint melegséget okoz a mellkasban, még ha idegesíti is a májat ? vallják az alkotók.

Az esszencia szó valaminek a lényegét, valaminek a velejét jelenti. De azt tudod-e, mi a lényege a gyümölcsnek? Én a pálinkára gondolok. A pálinka a gyümölcsnek, a föld, a víz, a nap és a levegő édes gyümölcsének a lelke. Csak az tudja, miről beszélek, aki a szájához emelt már egy kupica bodzapálinkát, beleszagolt, és a következő pillanatban egy kevéske időre a mennyország lakója lett. Fogalmat eme itóka természetéről az alkothat igazán, aki késő este, vagy éhomra, ebéd előtt, fölhörpintett már egy fityókányit. Az az ember birtokosa a legmélyebb tudásnak, az tudja, mi az agynak a vér, jóginak a transz, költőnek az ihlet ? derül ki a filmből, melyet a közönség jövő pénteken 21 órakor láthat a Toldi moziban.

Szóljon hozzá!