ZETApress

hírportál

Vakság a Toldi moziban

Egy villanással kezdődik a Vakság című színes, feliratos, kétórás kanadai-brazil-japán dráma, amint egy férfi az autójában munkából hazafelé tartva hirtelen megvakul és egy csapásra az egész világ hátborzongató fehér köddé válik számára. Egymás után mindenki, aki az útjába kerül ? a felesége, az orvosa, még a látszólag irgalmas szamaritánus is, aki hazaviszi ? kellő időben ugyanerre a felkavaró sorsra jut.

A járvány terjedésével megindul a pánik és a paranoia a városban. A ?fehér kór? újonnan megvakult áldozatait összeterelik, és vesztegzár alá helyezik egy omladozó, elhagyott elmegyógyintézetben, ahol a mindennapi élet minden látszata kezd összedőlni. A vesztegzár alatt lévő kórházban azonban szemtanú rejtőzik: egy nő, akit nem fertőzött meg a kór, ám vakságot színlel, hogy szeretett férje mellett maradhasson.

A Nobel-díjas író, José Saramago világhírű regényéből az elismert rendező, Fernando Meirelles (Az elszánt diplomata, Isten városa) adaptálta filmre az emberiséget szorongató, rejtélyes vakságot okozó járvány lenyűgöző történetét, amely az emberi természet jó és rossz oldalát, az emberi önzést, megalkuvást, közönyt, valamint empátiára, szeretetre és valódi kitartásra való képességet tárja fel.

A filmdrámát délelőtt láthattuk a Toldi moziban. Főszereplők: Julianne Moore, Mark Ruffalo, Alice Braga, Danny Glover, Gael Garcia Bernál. Bemutató jövő csütörtökön három kópiával, a Budapest Film forgalmazásában.

Szóljon hozzá!