ZETApress

hírportál

Szentimentálom az Átriumban

Álomszerűen mutatkozott be a 30Y Szentimentálom filmje. Két vetítésen mutatták be tegnap este a Margit körúti Átrium Film-Színházban azt a filmet, amely a 30Y együttes Szentimentálé lemezén szereplő dalok alapján készült.

Lévai Balázs rendező és stábja, valamint a zenekar és a közreműködők négy nap alatt forgatták a Szentimentálom című filmet. Nem csak a filmet tekinthették meg az érdeklődők, az előadás után a Drum and Monkey kiadó jóvoltából dedikálást tartottak az együttes tagjai, majd éjfélig kedvenc bakelitjeket pörgették a lemezjátszón.

Megjelent a 30Y Szentimentálé című lemeze, melyet a bemutatón az érdeklődők kézbe is vehettek az új albumot. Az albummal kapcsolatban Beck Zoltán, az együttes frontembere elmondta, hogy időnként játszottak olyan komolyabb, akusztikusabb számokat is, amelyeket nem vettek fel a koncertprogramba, mert nem illettek a bulik hangulatába. Ezek a mélyebb, elgondolkodtató dalok ? amelyek azért nem feltétlenül lírai, szentimentális hangzásúak – aztán önálló életre keltek, évente egy-egy koncertet adtak, amelyeken kifejezetten ezeket játszották.

A rajongók egyre inkább igényelték ezt a hangzást, barátaik pedig megjegyezték, hogy mi értelme van annak, ha ezeket a számokat nem rögzítik, és csak évente egyszer-egyszer játsszák? Ez adta az ötletet, hogy készüljön egy lemez. 28 dal került az albumra, amelyet már kézbe is vehetett a közönség november 29-én. Az anyag CD-n és egy speciális kóddal letölthető formában érhető el, de készül a dupla bakelitlemez is, amely a karácsonyi ünnepek előtt kerül a polcokra. A 30Y ajándékkal kedveskedett azoknak a rajongóknak, akik előrendelést adtak le, a nevük ugyanis társ-producerként felkerült a borítóra.

A 30Y egy formabontó filmmel is előrukkolt. Lévai Balázs rendezőt kérték fel, hogy alkossa meg a művet, amely úgy készült, hogy a lemez dalai közül tizenkettőhöz filmetűdöket forgattak, ezeket pedig egy laza történeti szál köti össze. Így született a 45 perces mű, amely nehezen sorolható be valamely meglévő műfajba. ? Augusztus végén négy napra leköltöztünk Orfűre, ott vettük fel az etűdöket. Én választottam ki a Szentimentálé anyagából azt a 12 dalt, amelyek a film alapját képezték, teljesen szabad kezet kaptam ebben ? árulta el Lévai Balázs rendező. ? Sokat forgattunk éjszaka, mert a vetített képeknek fontos szerepük van a hangulatteremtésben, ettől is válik álomszerűvé az összhatás. Tulajdonképpen mindenre vetítettünk, ami a kezünk ügyébe esett, sátorra, fákra, falra, turnébuszra, de a zenekar tagjaira is ? tette hozzá a film alkotója, aki a Világ lepedője című dal videoklipjét is rendezte.

Lényegében azzal ?vettek meg? Beck Zoliék, hogy azt mondták, én választhatom ki a dalokat, és azt csinálok, amit akarok ? árulta el Lévai Balázs a premieren, amelynek házigazdája Stahl Judit volt. Kétszer vetítették a bemutató napján a filmet, közel ezer embernek. További sorsáról még nem döntöttek. A premier előtt Stahl Judit faggatta a rendezőt, aki elmondta: Vannak ?low budget? filmek, ez inkább ?no budget?, utalva arra, hogy minimális költségvetéssel, a lehető legkisebb stábbal készült. Az anyagiakat a lelkesedés és a rengeteg munka pótolta.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Dürer-kerti mulatságok | ZETApress

Szóljon hozzá!