ZETApress

hírportál

Toldi Magyarhangyája

Az Ai Weiwei: Never Sorry című színes, feliratos, 91 perces amerikai dokumentumfilm Ai Weiwei, az ismert kortárs kínai képzőművész mindennapjait követi nyomon. Ai Weiwei építész, szobrász, fényképész, konceptuális alkotó, emberi jogi aktivista blogger és óriási twitterező ? láttuk délelőtt a Toldi moziban.

Nem fél kritizálni a kínai kormányt, szembeszáll a jogsérelmekkel és küzd a művészet eszközeivel az elnyomás ellen. Betekinthettünk a kulisszák mögé, hogyan születtek alkotásai, és hogy milyen nehézségekkel nézett szembe harcos magatartásáért. Őszinte és fontos film a függetlenségről, az egyén, illetve a közösség érdekeiről és a művészetről.

A Magyarhangya az őszi évadot ezzel a fontos filmmel indította. Vetítés előtt pár szóban a filmhez kapcsolódó közösségi megmozdulásokról és számunkra fontos üzenetekről beszélt Donáth Péter. Az dokumentumfilmmel egy sorozat indult: 3 havonta fontos és különleges filmeket mutatnak be, más és más, célközönségre szabott, egyedi kommunikációs stratégiával. Az Ai Weiwei: Never Sorry a zászlóshajó ebben a sorozatban, mivel nem csupán egy portré a világ legnagyobb hatású kortárs művészéről, hanem provokatív kézikönyv is egyben, művészek számára, miként is kell az internet korában kommunikálni ? diktatúrában.

Szóljon hozzá!