ZETApress

hírportál

Felvonó az Urániában

Kéttucat újságíróval együtt nézte meg tegnap délelőtt Szarvas István az Uránia Filmszínházban a 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Tajtékos napok szekciójában szereplő Felvonó című 85 perces filmet. Rendezője, az autodidakta George Dorobantu 1974-ben született Romániában. Alkotása a Karlovy Vary Fresh Filmfesztivál Fresh Generation-díjával és az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál legjobb romániai első film-díjával büszkélkedhet. A Felvonót tavaly októberben már vetítették az Urániában, a Román Filmhét keretében.

Egy tizennyolc éves fiú és egy fiatalabb lány ? mindketten középiskolások ? el akar vonulni a világtól. Kijutnak egy elhagyott városszéli gyártelepre, ahol beszorulnak a teherszállító liftbe. Hiába kiabálnak, senki nem hallja őket és senki sem tudja, hogy hol vannak. Kitartóan próbálkoznak kiszabadulni, közben többször összevesznek, majd kibékülnek. A remény egyre kevesebb, nincs étel, nincs víz, segítség sincs sehol. Dobozukból sms-t próbálnak küldeni, amit a szellőző résen kidobott mobil telefonnal próbálnak elérni.

A klausztrofóbiás tér foglyaiként a két szereplő a szellőzőrésen keresztül lélegzik, ám elég gyorsan kimerítik a ?szabadulás? lehetőségeit. Történetük végére rémálomszerű eseményeken jutnak túl. Már-már elfogadják, hogy életük hátralevő, nem túl hosszú részét egy szűk fémdobozban töltik, ám a lány közelgő születésnapjára furcsa ajándékot kér a fiútól.

A valós londoni események alapján, gyakorlatilag ismeretlen színészekkel 18 nap alatt forgatott film egy bukaresti színház liftjében, kétszáz eurós költségvetéssel készült. Szereplői Cristi Petrescu és Julia Verdes. Az alkotás Gabriel Pintilei díjnyertes színdarabján alapul.

Miben különbözik a színdarab és a film? ? kérdeztük a rendezőt a sajtóvetítést követően.

A film tíz perccel hosszabb és van benne egy plusz párbeszéd is.

Miről fog szólni a következő filmje?

Egy srácról, aki kerékpárral nekivág a nagyvilágnak és sok emberrel találkozik.

Miért nem nevezett a pécsi Moveast nemzetközi első filmes fesztiválra?

Mert nem halottam róla.

Mi a sikeres román filmek titka?

Romániában van tíz-tizenöt kitűnő filmrendező. Ők egy zárt kört alkotnak, szinte lehetetlen bekerülni közéjük. Valóban jó filmeket készítenek, de mivel nem tartozom közéjük, nem tudhatom a titkukat ? felelte a rendező.

Szóljon hozzá!