ZETApress

hírportál

Maffiafilm az Urániában

Cannes-i nagydíjas maffiafilm nyitotta a Titanicot. A nápolyi alvilág legsötétebb bugyraiba nyerhettünk bepillantást tegnap este, a 16. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmjében. A Gomorra című film Roberto Saviano azonos című bestselleréből készült, amely kendőzetlen őszinteséggel tárja fel a leghírhedtebb olasz maffiaszervezet, a nápolyi camorra tevékenységét.

A szerző a könyv publikálásával a bűnszervezetek első számú célpontjává vált, azóta gyakorlatilag minden lépését testőrök vigyázzák. A filmváltozatban Matteo Garrone rendező és írótársai a könyvnek csupán néhány elemét használták fel, de így is hasonlóan vádló, kíméletlenül realista, már-már dokumentarista jellegű bírálatot fogalmaznak meg az olasz társadalom legsötétebb rétegéről. A film cselekménye öt különböző szálon fut, amelyeket az köt össze, hogy szereplőik életét valamilyen módon a maffia határozza meg, amivel képtelenség szembeszállni.

A Gomorra a 2008-as Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a Zsűri Nagydíját, az Európai Filmakadémia pedig ugyanebben az évben a legjobb európai filmnek választotta. A filmet Magyarországon a Szuez Film forgalmazza. Matteo Garrone alkotása mától jövő vasárnapig a Titanic fesztiválon kétszer is vetítésre kerül a nagyközönség előtt: ma este 7-kor a Toldi Art moziban és szombaton este fél 9-kor a KINO-ban. A nyitó gálán volt díszvendégünk az egyik főszereplő, Salvatore Cantalupo, aki a ma esti vetítést követően szívesen válaszol a közönség kérdéseire a Toldiban. A filmmel kapcsolatban bővebb információk itt elolvashatók.

Szóljon hozzá!