ZETApress

hírportál

Kiosztották az Oszkárokat

A siklóernyős műrepülés számomra háromdimenziós tánc. Amikor sebességet gyűjtök egy manőverhez, akkor életem legtudatosabb és legszebb pillanatait élem át. Ilyenkor a testem és a gondolataim teljes összhangban vannak ? vallotta az Arany Oszkár-díjas Adrenaline and Turbulence című dokumentumfilm egyik hőse, Kézi Gábor, akivel a film rendezője Kollmann András, és producere Fodor Sarolta együtt ünnepelte a sikert az I. Nemzetközi Repülőfilm Fesztiválon.

A Ragályi Elemér vezette négytagú zsűri (Tamás Amaryllis, Mezőfalvi Magdolna és Juhász János) egyhangún ítélte a legjobbnak Takáts Pál és Kézi Gábor történetén keresztül ábrázolt extrémsport szubkultúrát, a siklóernyős műrepülést bemutató alkotást. A győztes filmből itt láthatunk egy rövid részletet.

Az Ezüst Oszkár-díjat a Visual Approach nevében Fischer Gábor vette át. E különleges hangulatú ismeretterjesztő film Kozma András pilóta, zenész és filozófus segítségével a kisgépes repülés lenyűgöző élményét tárja a nézők elé a film címét adó Sierra Kilo Delta lajstromjelű Cessna 172-es fedélzetéről, miközben ugyanennek a típusnak a repülőgép-szimulátorát is megcsodálhatjuk.

Különdíjat kapott a Željko Mitrović rendezte 21 sekund című dokumentumfilm. Az eddig ismeretlen háborús történet Dani Zoltán ezredes drámája, aki1999. március 27-én, a NATO-légicsapások negyedik napján a szovjet gyártmányú S-125 Neva/Pechora típusú légvédelmi rakétaegységével lelőtte a radarok számára láthatatlannak tartott F-117A Nighthawk típusú lopakodó vadászbombázót, majd leszerelték és visszatért családjához. A film zenéjét Lajkó Félix szerezte.

Ugyancsak különdíjban részesítette a zsűri a három éve repülőgép-katasztrófát szenvedett Szabados Zoltánt két filmjéért. Az 1. Balkán Ultralight Rally és a Határtalan repülés című filmek a repülés szellemét, és határtalan szeretetét sugározzák. Ez alkalommal, információs jelleggel kerültek vetítésre az Alas Rotas (Letört szárnyak), a Tmavomodrý svět (Sötétkék égbolt), a Dragon Rapide és a 9 Pota (9. század) című játékfilmek. A szervezők már a következő ? novemberi ? fesztiválra készülnek!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Repülő-show az Opera Galériában | ZETApress

Szóljon hozzá!