ZETApress

hírportál

Svéd és belga siker a Titanicon

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál fődíját évről évre egy háromtagú nemzetközi zsűri ítéli oda, melyet idén Stefan Laudyn, a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Kocsis Ágnes filmrendező és Muhi András producer alkotják. Stefan Laudyn zsűri-elnök videó-üzenete idekattintva látható.

A zsűri indoklása szerint a 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Hullámtörők-díjat egy látszólag tökéletes társadalom következetes és felzaklató portréjáért Ruben Östlund: Play című színes, 119 perces svéd filmjének adja! A 19. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját Geoffrey Enthvoven: Hasta la vista című 108 perces, színes belga filmje kapta. A nézők 5-ös skálán szavazhattak a filmekre, a nyertes film 4,78-as átlaggal nyerte a legkedveltebb filmnek járó kitüntetést.

Play

12 és 14 év közti fekete fiatalok sorozatosan fosztják ki a plázákban lézengő, jómódú, náluk pár évvel fiatalabb svéd gyerekeket. Azt állítják, hogy a srácok egyike ellopta barátjuk vagy kisöccsük telefonját, végül ráveszik őket, hogy velük menjenek valahová a külvárosba, ahol egy gondosan kidolgozott trükkel az összes holmijuktól megfosztják áldozataikat. A film zavarba ejtő nyíltsággal szól a burkolt és nyílt erőszakról, a gyerekekről, a manipulációról, faji és erkölcsi kérdésekről egy Göteborgban valóban megtörtént eset alapján. A távoli beállításokkal felvett, több síkon is értelmezhető Play hátborzongató alkotás.

Ruben Östlund 1974-ben született Svédországban. Filmes tanulmányait a Göteborgi Egyetemen végezte. Tagja egy olyan csoportnak, amely szélsőséges formai újításokkal, árnyalt elbeszélésmóddal, az egyén és a modern társadalom viszonyának újszerű ábrázolásával megváltoztatta a svéd film arculatát.

Hasta la vista

Lars, Philip és Jozef három flamand jó barát, akik a többi fiatalhoz hasonlóan egyetlen dolgot szeretnének: minél előbb elveszíteni a szüzességüket. Csakhogy testi fogyatékaik korlátozzák őket a csajozásban: Jozef szeme annyira gyenge, hogy csak nagyítóval lát rendesen, Philip csak fejét és egyik kezét tudja mozgatni, Larsnak pedig gyógyíthatatlan daganata van, ami Philiphez hasonlóan tolószékbe kényszeríti.

Hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntenek, Spanyolországba utaznak, ahol van egy speciális bordélyház. Szüleiknek nem merik elmondani az igazságot, ezért azt hazudják, hogy borkóstoló túrára készülnek, így elengedik őket. Ápolónak és túravezetőnek a zsémbes, túlsúlyos vallon asszonyt, Claude-ot tudják megszerezni. Együtt egy kis mikrobuszban vágnak neki az életre szóló kalandnak.

Geoffrey Enthoven 1974-ben született a belgiumi Wilrijkben. 1999-ben diplomázott a genti KASK-ban. 2002-ben debütált rendezőként. A vígjátéki elemekben gazdag, belga filmje a Montréali Filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját, az ökumenikus zsűri díját, valamint a közönségdíjat. Bővebbet idekattintva olvashatunk.

Végül Horváth György fesztiváligazgató lépett a színpadra, köszönetet mondott a stábnak és az idei fesztivál támogatóinak, valamint bejelentette, hogy 2013-ban április 5-e és 13-a között jövőre is várják majd a jubileumi, 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál látogatóit. Az idei Titanicot John Madden: Keleti nyugalom ? Marigold Hotel (The Best Exotic Marigold Hotel) című vígjátékának magyarországi premierje zárta. A filmet május 3-án mutatja be Magyarországon az InterCom.

Szóljon hozzá!