ZETApress

hírportál

A felolvasó a filmvásznon

A második világháború utáni Németországban a tinédzser Michael Berg rosszul lesz az utcán, és a nála kétszer idősebb nő, Hanna segít neki hazajutni. Amint a fiú felgyógyul a skarlátból, meglátogatja, hogy megköszönje gondoskodását, és csakhamar titkos, szenvedélyes viszony alakul ki közöttük ? láthatjuk A felolvasó című Oscar-díjas, 128 perces, színes, feliratos amerikai-német játékfilmben.

Michael rájön, hogy Hanna szereti, ha felolvas neki, és miközben a fiú az Odüsszeiából és a Huckleberry Finnből olvas, egyre mélyebbre merülnek a testi gyönyör világába is. Ám az egyre erősödő kötelék egyszer csak megszakad Hanna rejtélyes eltűnésével. Amikor nyolc évvel később a joghallgató Michael megfigyelőként részt vesz náci háborús bűnösök perének tárgyalásán, hirtelen megpillantja Hannát a vádlottak padján. Ahogy lehull a lepel a nő múltjáról, Michael olyan titokra döbben rá, mely mindkettejük életére hatással lesz. A felolvasó az igazság, küzdelem, és a megbékélés története, mely azt mutatja be, hogyan tud egyik generáció megbirkózni egy másik bűneivel.

Stephen Daldry, a Billy Elliot és az Oscar-jelölt Az órák rendezője Bernhard Schlink negyven nyelvre lefordított, világhírű regényét adaptálta filmvászonra olyan neves színészek közreműködésével, mint Ralph Fiennes, David Kross és Kate Winslet. A felolvasó az első német regény, amely első helyet ért el a New York Times bestseller listáján. Kate Winslet alakításáért Oscar-, BAFTA-, és Golden Globe-díjat kapott. Bemutató április másodikán a Budapest Film forgalmazásában.

A Budapest Film Oscar-díjas filmjei

Az idei, 81. Oscar-díjátadáson a Budapest Film által forgalmazott filmek összesen öt Oscar-díjat söpörtek be. Sean Penn kapta a legjobb színész díját a Milk címszereplőjeként, Kate Winslet pedig A felolvasó című Holokauszt-dráma főhősnőjeként érdemesült a legjobb színésznő díjára.

Gus van Sant (Good Will Hunting) életrajzi filmje tisztelgés egy ikon előtt. Harvey Milk-et 1977-ben beválasztották San Francisco városának Felügyelői testületébe, így ő lett az első olyan magas közhivatali tisztséget betöltő ember Amerikában, aki nyíltan vállalta homoszexualitását. Sean Penn a Milk-ben nyújtott karizmatikus alakításával egy rendkívül erős mezőnyben győzött. A film eredeti forgatókönyvéért Dustin Lance Black nyerte el a legjobbnak járó elismerést.

Stephen Daldry (Az órák) Bernhard Schlink negyven nyelvre lefordított, világhírű regényét adaptálta filmvászonra. A felolvasó egy fiatal fiú és egy érett nő kapcsolatán keresztül, a második világháború árnyékában vizsgálja, hogyan tud egy generáció megbirkózni egy másik bűneivel. A Rolling Stone kritikusa szerint Kate Winslet szenvedélyes, pontos portréja túlmegy a színjátékon; olyan provokáció, amelytől éjszakákon át nem jön álom a szemünkre.

Az idei év legjobb dokumentumfilmjének a Man on Wire bizonyult. 1974-ben Philippe Petit francia kötéltáncos áttáncolt a World Trade Center két épülete közé kifeszített drótkötélen. Az illegális akció után azonnal börtönbe került. Az évszázad művészeti bűntényét megidéző film alkotói, James Marsh és Simon Chinn vehették át az arany szobrocskát teljesítményükért.

Saul Dibb kosztümös történelmi drámája, A hercegnő is kapott díjat az Oscar-ceremónián: Michael O?Connor a legjobb jelmezért járó elismeréssel távozhatott. A mozi-bemutatók dátuma: Milk ? február 26-a, A felolvasó ? április 2-a, Man on Wire ? a tavasz folyamán és A hercegnő már a mozikban, a Budapest Film forgalmazásában.

Szóljon hozzá!