ZETApress

hírportál

Filmsál villanyszámlára

A Filmsál Akcióról tartottak sajtótájékoztatót ma délután a Borsod megyei Sajókazán. A hagyományteremtő akciót ? melynek célja a társadalmi szolidaritás növelése, és konkrét pénzügyi segítségnyújtás volt a legelesettebbek számára ? a 40. Magyar Filmszemlén indították el. A bejelentést követő napokban a filmszakmai cégek, és produkciós vállalatok szinte kivétel nélkül melléálltak, így összesen mintegy másfélmillió forint gyűlt össze, még a szemle kezdete előtt.

A Filmszemle valamennyi helyszínén felállított FILMSÁL standokon önkéntesek segítségével gyűjtötték az adományokat. Azok, akik legalább kétezer forinttal járultak hozzá a szegények támogatásához, egy filmsálat kaptak emlékül. A szemle végén két- és félmillió forintos tiszta bevétellel zárult az akció. Az összegyűlt pénz felhasználásáról közösen döntöttek a kezdeményezők, a szervezők, valamint a sajókazaiak képviseletében Derdák Tibor iskolaigazgató és csapata.

A Filmsál Akció megszervezésében és lebonyolításában Salamon András, Böjte József, Meskó Zsolt filmrendezők, mint kezdeményezők vettek részt. Segített még a Szociális Innováció Alapítvány csapata: Talyigás Katalin, Csizmás Klára, Olti Katalin és Mester Gábor gyártásvezető. Az ELTE Szociálismunkás-képző Tanszék munkatársai és hallgatói, az Országos Rabbi-képző Zsidó Egyetem hallgatói, Wesley János Lelkészképző Főiskola Szociális Munka szakos hallgatói, valamint Hegyesi Gábor, Vadkerti Ildikó és Szederkényi Júlia filmrendező szintén segített.

A február 11-i közös döntésük értelmében az összegyűlt pénzt a villanyszolgáltatással kapcsolatos helyzet megoldására fordítják a Sajókazán élő családok. Ezzel kapcsolatos egyeztetés február 12-én a helyi közösség képviselői és az ÉMÁSZ között megkezdődött. Bővebbet a Dzsaj Bhím Közösség honlapjából tudhatunk meg.

Szóljon hozzá!