ZETApress

hírportál

Benji Mee igazi kalandja

Az Alexandra Kiadócsoportjához tartozó Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában tegnap jelent meg Benjamin Mee: Az igazi kaland című regénye, mely elképesztő igaz történet egy lerobbant állatkertről és kétszáz állatról, amelyek mindörökre megváltoztattak egy családot.

A Guardian egykori munkatársának első könyvében a szépirodalmi, dokumentarista, illetve tudományos elemek Gerald Durrell műveit idéző egyveleget alkotnak: Benjamin Mee gördülékeny, humoros stílusa letehetetlenné teszi a Dartmoor Vadaspark újjászületésének történetét.

Benjamin Mee, a szabad szellemű, állatbarát újságíró egy régóta dédelgetett álomtól vezérelve londoni lakását és a nagyvárosi mókuskereket egy dél-franciaországi tanya nyugalmára cseréli. Gyönyörű feleségével és két gyermekükkel színes élővilág lakta, idilli környezetben telnek mindennapjaik, ám a harmónia egy szempillantás alatt szertefoszlik: Mee feleségénél, Katherine-nél súlyos betegséget diagnosztizálnak.

A rosé illatú idill nyugalmát nemcsak a gyilkos kór formájában felbukkanó átok veszélyezteti, hanem egy ingatlanközvetítői brosúrában rejtőző áldás is, egész pontosan egy hirdetés, amely a Dartmoor Vadasparkot kínálja eladásra. A családi körben működtetett állatkert látomása szinte a teljes Mee famíliát rabul ejti ? többek között a hetvenes évei közepén járó, szafari-túrákon oroszlánokat simogató édesanyját, aki még a tetemes családi örökséget is hajlandó feláldozni az állatkertért. Persze a siker és az állatkert megnyitása felé vezető úton akadályok tömege tornyosul Benjamin és hűséges segítői elé: borúlátó bürokraták, fukar bankok, szabadságvágytól fűtött farkasok, valamint véget nem érő felújítási munkálatok nehezítik a célba érést.

Benjamin Mee személyes élményen alapuló első könyvét Cameron Crowe vitte filmvászonra amerikai környezetben, amerikai színészekkel, nagyon kedves, játékos és érzelmes köntösbe burkolva. A Zoológiai Park újjászületésének fordulatos története olyan színészek alakításában elevenedik meg, mint Matt Damon, Scarlett Johansson és Thomas Haden Church. A filmet tegnaptól vetítik a hazai mozik az InterCom forgalmazásában.

Szóljon hozzá!