ZETApress

hírportál

Milk a Toldiban

Melegjogi aktivista. Barát. Szerető. Egyesítő erő. Politikus. Harcos. Ikon. Példakép. Hős. Az életével megváltoztatta a történelmet, a bátorságával pedig mások életét. A Milk című színes, feliratos, kétórás amerikai filmdrámában erről hallhattunk ma délelőtt a Toldi Art moziban.

1977-ben Harvey Milk-et beválasztották a San Francisco városának Felügyelői Testületbe, így ő lett az első olyan választott, magas közhivatali tisztséget betöltő ember Amerikában, aki nyíltan vállalta homoszexualitását. Győzelme nemcsak melegjogi szempontból volt jelentős; egységbe kovácsolta a politikai spektrum különböző szereplőit, a nyugdíjasoktól kezdve a szakszervezeti dolgozókig. Harvey Milk alapjaiban változtatta meg az emberi jogokért folytatott harc természetét, és vált egész Amerika hősévé, szomorúan korai, 1978-ban bekövetkezett tragikus halála előtt.

Gus Van Sant nyolc Oscar-díjra jelölt filmjének címszerepét Sean Penn alakítja, aki alakításáért számos díjat és jelölést kapott. Főszerepben még Emile Hirsch, Josh Brolin és Diego Luna. Bemutatója február 26-án csak 16 éven felülieknek, a Budapest Film forgalmazásában.

Szóljon hozzá!