ZETApress

hírportál

Díjeső a negyvenediken

Tegnap este a Budapesti Kongresszusi Központ Pátria-termében átadták a 40. Magyar Filmszemle díjait. Először a különdíjak kerültek sorra. A Diák-zsűri Zöld hollódíját az Utolsó idők (Mátyássy Áron), a Mozisok Országos Szövetségének díját a Macskafogó 2. (Ternovszky Béla), és a 9 és fél randi (Sas Tamás), a Film.hu díját a Kaméleon (Goda Kriszta), míg a Gene Moskowitz-díjat az Apaföld (Nagy Viktor Oszkár) kapta.

A további díjazottak: Aranymikrofon hangmérnöki-díj: Mázli, Valami Amerika 2., Pinprick (Major Csaba), Aranyolló vágó-díj: 1 (Kiss Wanda), Látványtervezői-díj: 1 (Lányi Fruzsina, Pater Sparrow, Varga Judit), Legjobb eredeti filmzenének járó díj: Utolsó Idők (Márkos Albert, Harcsa Veronika), Játékfilm produceri-díj: Papírrepülők, és az 1 (Csáky Attila) kapta.

Legjobb forgatókönyvíró-díj: Mázli (Hegedűs Bálint), Legjobb férfi színész alakítás díja: Príma primavera és Mázli (Lukáts Andor), Legjobb női színész alakítás díja: Majdnem szűz (Ubrankovics Júlia), Simó Sándor első filmes-díj: Intim fejlövés (Szajki Péter) és Papírrepülők (Szabó Simon), Legjobb játékfilm operatőr díj: 1 (Tóth Widamon Máté), Játékfilm legjobb rendező díj: Tréfa (Gárdos Péter), Legjobb szórakoztató közönségfilm díj: Valami Amerika 2. (Herendi Gábor) és a Játékfilm Aranyorsó fődíj: Utolsó Idők (Mátyássy Áron).

Tudományos-ismeretterjesztő filmek: Kollányi Ágoston rendezői díj: Nexus (Szekeres Csaba), Legjobb tudományos-ismeretterjesztő film, kategória fődíj megosztva: Pannon sivatag (Mosonyi Szabolcs) és Korhadó múlt, porladó jövő? (Kollányi Ágoston). Dokumentumfilm-díj Elismerő oklevél: Apró örömök (Bálint Ibolya), A gyakornok ? 20 évesen a BBC-nél és a CNN-nél (S. Takács András).

Schiffer Pál-díj: A Fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció (Hajdú Eszter), Legjobb Operatőri-díj, megosztva: Csempelevél (Somogyvári Gergő) és A három nővér (Kőszegi Gyula), Legjobb rendezés díja, megosztva: Nem vagy egyedül? (Domokos János), Mit tudjátok ti, ki vagyok én! (Pálos György Ali), Fődíj, megosztva: Csempelevél (Somogyvári Gergő ? Feszt Judit), Kémek a porfészekben (Papp Gábor Zsigmond).

Kisjátékfilm kategória: Kategória különdíj: Mama (M. Tóth Géza), Legjobb forgatókönyvíró-rendezői díj: Apró dolgok (Nagy Anikó Mária), A legjobb kisjátékfilmnek járó díj, megosztva: Alena utazása (Ujj Mészáros Károly) és Hideg berek (Schwechje Mihály). Tévéfilm kategória színészi alakítás különdíj: Irodalom (Töröcsik Mari), Zsurzs Éva rendezői-díj: Koccanás (Török Ferenc), Legjobb tévéfilm-fődíj: A barátkozás lehetőségei (Ferenczi Gábor).

A díjak átadása után levetítették Fonyó Gergely: Made in Hungária című 105 perces filmjét. A szomszédos MOM Parkban is ugyanakkor tartották a film díszbemutatóját. Az alkotók ? köztük Fenyő Miklós zeneszerző-szövegíró ? onnan siettek át a szemlezáró film végére, hogy együtt ünnepelhessenek közönségükkel.

A 40. Magyar Filmszemle számokban

A szervezőbizottság összesítése szerint a 40. Magyar Filmszemle két fő helyszínén (Palace MOM Park mozi és Budapest Kongresszusi Központ) tíz vetítőteremben nyolc nap alatt összesen 53 ezer 334 látogató fordult meg. A nézők 331 előadást (ezen belül 13 pótelőadást) tekinthettek meg, ezen kívül részt vehettek 25 rendezvényen (közöttük egy háromnapos konferencián). A szemle alatt négy kiállítás volt megtekinthető.

A további helyszínek (Uránia Nemzeti Filmszínház és Bem mozi) nézőszámaival kiegészítve a 40. Magyar Filmszemlének összesen közel 57 ezer (56 ezer 906) látogatója volt. A legnézettebb játékfilmek kétezer feletti nézőt vonzottak (1, Tréfa, Papírrepülők, Kaméleon, Adás, A hetedik kör, Nem vagyok a barátod), a kisjátékfilmekre átlagosan hét-nyolcszázan voltak kíváncsiak, a dokumentumfilmek közül a legnépszerűbbeket négyszáznál többen látták (A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció, Kapocs és A gyakornok).

Sikeres volt a Filmsál akció is: a kezdeményezés eredményeképpen két- és félmillió forint gyűlt össze a szegények támogatására. Az összeget a Szociális Innováció Alapítvány munkatársaival a szervezők (Salamon András, Böjte József, Meskó Zsolt rendezők és Mester Gábor gyártásvezető) személyesen adják át Sajókazán a rászorulóknak. Az akció sikeréhez nagyban hozzájárultak az ELTE Szociálismunkás-képző Tanszékének vezetői, Hegyesi Gábor és Vadkerti Ildikó, valamint a tanszék hallgatói, akik önkéntesként dolgoztak a Filmsál akcióban. Az akció a tervek szerint a jövő évi, 41. Magyar Filmszemlén folytatódik.

3 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Nagyközönség a díjátadón
  2. ZETApress » Apaföld Angyalföldön
  3. 1 az Odeon moziban | ZETApress

Szóljon hozzá!