ZETApress

hírportál

A Kistotál Filmprogram

A 40. Magyar Filmszemle tegnapi napján tartotta alakuló ülését a kisgyermekek audiovizuális nevelését célul tűző nonprofit szervezet, a Kistotál Filmiskola szakmai tanácsadói testülete. A testület tagjai: Bódis Kriszta író, dokumentumfilmes, pszichológus és esztéta; Jancsó Zoltán művészeti vezető; Dr. Kósa Éva pszichológus, egyetemi tanár; Dr. Lukovits Péter ügyvéd; Pálfi György filmrendező; Rózsavölgyi Adél médiakultúra-szakértő; Dr. Taba Miklós, a Nemzeti Filmiroda igazgatója, valamint Xantus János filmrendező.

Az ülést követő sajtótájékoztatón Szendrey Gabriella projekt menedzser, Csáky Attila producer és Dr. Taba Miklós hangsúlyozták, szándékuk elsősorban nem önálló filmiskola létrehozása, sokkal inkább egy filmprogram kidolgozása. Ez a program a kisiskolás gyerekek audiovizuális ismereteinek bővítését, az őket érő audiovizuális hatások megértésére való felkészítést tűzi ki célul.

Gyakorlati tevékenységre buzdítják a program filmkészítő stúdiójának növendékeit: száraz oktatási anyagok befogadása helyett a filmkészítés metodikájának kipróbálását teszik lehetővé a 6-12 éves korú gyerekek számára. Nem leendő filmes szakemberek képzésének kis korban való elkezdése a program létrehozóinak szándéka, hanem hogy a mindenkit érintő, különböző médiákból érkező vizuális dömping kezelésére neveljenek. A Kistotál Filmiskola a dán és a brit filmintézet hasonló programjait használja mintául. A programról bővebb információ itt található.

Az MMK helyzete sem rózsás

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a 40. Magyar Filmszemle utolsó napján a Palace MOM moziban. Az MMK helyzete a gazdasági válság következtében biztos, hogy nem lesz könnyebb, de reménykedünk abban, hogy a parlament, a kulturális bizottság és a minisztérium eddigi állásfoglalása értelmében meg tudjuk tartani a tavalyi költségvetést. Erről még folynak a tárgyalások, de körülbelül egy hónapon belül tisztázódik a helyzet ? számolt be a külföldi újságíróknak rendezett sajtótájékoztatón Grunwalsky Ferenc, az MMK elnöke. Fenn akarjuk tartani a magyar filmművészetnek azt a hagyományát, hogy folyamatosan új embereket állítsunk pályára ? tette hozzá Grunwalsky.

Dr. Benedek András, az MMK kuratóriumának tagja, a Mafilm igazgatósági tanácsának elnöke beszélt arról, hogy a filmtörvény értelmében az elmúlt évben a filmszakmai vagyon jelentős része átkerült az MKK-hoz. Ennek egyik eleme a technikai szolgáltatásokat nyújtó Magyar Filmlabor, másrészt a Mafilm egykori filmgyára, amelyet a múlt év végén elfogadott a szakmai koncepció értelmében filmszakmai központtá fejlesztenek. Ez egyrészt a humán és kreatív erőforrások fejlesztését szolgáló Róna utcai telephelyet foglalja magában, másrészt egy innovációs ipari parkot jelent, amely Fóton valósul majd meg. A filmszakmai vagyon gazdálkodásával, fejlesztésével kívánunk komplex, kedvező környezetet teremteni mind a hazai, mind a nemzetközi filmgyártás számára. Február közepén megkezdődik a tavalyelőtt leégett Huszárik Stúdió újjáépítése, amely egy félmilliárdos beruházás.

Az MMK pályázataira a tavalyi év során 1565 beadvány érkezett, amelyből 871 nyert el támogatást a tavalyi 4,8 milliárdos költségvetésből. Az idei berlini filmfesztiválon írja alá az MMK az Ír Filmalappal közös keretszerződést, amely bővíti az alapítvány nyújtotta lehetőségeket és tisztábbá teszi a koprodukciós együttműködéseket. A tavalyi sikeres együttműködés után idén újra lesz a Magyar Televízióval közös pályázat tévéjátékok és sorozatok gyártására. Ennek értelmében 250-250 millió forintot különít el mindkét partner a megvalósuló alkotásokhoz, és ehhez hozzájön még a húsz százalékos befektetési kedvezmény, valamint az előállító önrésze is ? mondta el évértékelőjében Tóth Erzsébet főtitkár.

Szóljon hozzá!