ZETApress

hírportál

Létrejött a Győri Filmalap

Tavaly júliusban jött létre Győrben az első magyarországi regionális filmalap, az induláshoz a város önkormányzata nyújtott támogatást, a jövőben pedig az évi költségvetésből biztosít majd financiális hátteret ? tudtuk meg a Győri Filmalap létrejöttéről, működéséről és a pályázatokról tartott sajtótájékoztatón a 40. Magyar Filmszemle hatodik napján, a budai Palace MOM moziban.

Európában több mint száz regionális filmalap működik, amelyek a régiós, központi körzetekben létrejött nemzeti filmgyártást segítik. Hazánkban a Győri Filmalap az első ilyen kezdeményezés, amely nem üzleti vállalkozás, hanem egy közcélú koordináló munkacsoport ? mondta nyitóbeszédében Durst György, a Mediawave Alapítvány kuratóriumi elnöke. Hartyándi Jenő, a Mediawave igazgatója ismertette a szervezet négy alappillérét: a filmgyártás-előkészítést, a filmarchívumot, az oktatási programokat, illetve a kapcsolódó filmes rendezvények szervezését.

Hartyándi elmondta, hogy a győri önkormányzat a filmalappal közösen a 2009-es évre egy regionális audiovizuális archívum létrehozását és széles körben hozzáférhetővé tételét is célul tűzte ki. Ez a szélesebb levéltári mintán alapuló gyűjtemény elsősorban Győr történelmének vizuális emlékeit foglalja majd magában.

Ottófi Rudolf, győri alpolgármester a filmalap anyagi biztonságával kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy a gazdasági válság ellenére is tartható a város tavalyihoz hasonló stabil pénzügyi helyzete. Az alpolgármester szerint a filmalap jó lehetőséget nyújthat arra, hogy a főváros-központú gondolkodás átalakuljon, és a vidéki városok is fontos helyet foglaljanak el a művelődés terén. Durst György beszélt a Győri Filmalap által tavaly kiírt filmötlet- és forgatókönyv pályázatról, amelyet a régió filmíró tehetségeinek felmérésére hoztak létre.

A beérkezett nyolcvanegy munkából az öttagú zsűri díjban részesítette Tímár Magdolna: Víz fölött, víz alatt című dokumentalista kisjátékfilm-tervét. A kisjátékfilmes kategóriában a grémium Nagypál Orsolya: Sampon című kisjátékfilm forgatókönyvét és Zabezsinszkij Éva: Film című ötletét jutalmazta. A kuratóriumi elnök a sajtótájékoztatón hirdette ki a nagyjátékfilmes kategória nyerteseit: Búzás Mihály: Csillagos ég című munkáját, illetve Szalay Péter: Határesetét díjazta a zsűri. Durst György a sajtótájékoztató végén bejelentette, hogy a rövid-, úgynevezett szkeccs-filmek népszerűsítésére tavasszal Defekt címmel egy új pályázati programot írnak ki.

Szóljon hozzá!