ZETApress

hírportál

Art-mozi hálózat Budapesten

Bezárás fenyeget több budapesti art-mozit, ezért a Budapesti Art-mozi Egyesület a Fővárosi Önkormányzathoz fordul anyagi segítségért. Amennyiben nem kapnak önkormányzati támogatást az art-mozik, idén három-négy budapesti mozi is bezárásra kényszerülhet ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A budapesti art-mozi hálózat közel húsz éve mutat be minőségi európai és magyar filmeket, ezáltal Budapest kulturális közéletének a színházakkal és könyvtárakkal hasonló értékes részévé vált. Ezért is drámai, hogy több budapesti art-mozit is bezárás élő és közelgő veszélye fenyeget. Ennek okai a csökkenő támogatásban, a növekvő üzemeltetési költségekben és a gazdasági válság miatt várhatóan visszaeső nézőszámban keresendők.

A jelenlegi helyzet

A budapesti art-mozi hálózat a ?90-es évek elején, összesen 11 kis és közepes befogadóképességű moziból alakult ki. Az elmúlt 15 évben a hálózat a főváros kulturális életének elismert részévé vált azáltal, hogy a filmterjesztési területen értékközvetítő feladatot lát el. E mozik különösen fontos szerepet játszanak a minőségi európai és magyar filmek közönség elé kerülésének biztosításában, az ország nemzetközi kulturális kapcsolatainak ápolásában. Az art-mozi funkció által sikerült moziként megőrizni ezeket a Budapest építészeti arculatához tartozó ingatlanokat, miközben a fővárosban irracionális számban megépült multiplexek piaci térnyerése következtében valamennyi hagyományos budapesti mozi megszűnt.

A fővárosi Art-mozik látogatottsága a ?90-es évek közepétől évi 800 ezer néző körül mozgott, 2004-ben pedig már meghaladta a 900 ezret. Azóta azonban kezdetben kisebb, majd drasztikus visszaesés következett be. A csökkenés egyrészt az egész mozis piacon tapasztalható visszaeséssel, másrészt a multiplex mozik elszívó hatásával, harmadrészt pedig a támogatások csökkenése miatt beszűkülő filmkínálattal magyarázható.

Mivel gyakran a rezsi költségek befizetése is problémás, az art-mozi hálózat a 24. órában van Budapesten. Természetesen nem lehet összehasonlítani az öttermes és az egytermes mozik üzemeltetési költségeit, de összességében megállapíthatjuk, hogy a hálózat minden mozija küszködik napi cash-flow problémákkal. Fennáll a veszélye tehát annak, hogy megszűnnek azok a helyek, ahol igazi európai és magyar művészfilmeket lehet látni, és a mozikkal együtt eltűnik az európai kultúrának egy szelete is.

Támogatások rendszere

A főváros épített kulturális örökségéhez tartozó art-mozik működését a Fővárosi Önkormányzat eddig csak erkölcsileg támogatta. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) a Mozgóképtörvény életbelépése óta pénzügyileg is nyújt támogatást, de évente csökkenő mértékben. Ennek együttes összege nagyságrendileg az utóbbi három évben 103 millió, 87 millió, illetve hatvanmillió volt.

Az MMKA negyedévente, részletes elszámolás után utalja a normatív támogatásokat, egy budapesti mozinak termenként legfeljebb egymillió forintot. Ez az összeg négy-ötmilliót jelent filmszínházanként egy évben, ami a költségeknek legfeljebb 10%-át fedezi. Ezt a maximum támogatási összeget egyébként is nehéz elérni, mert a kiírás alapján számos feltételhez van kötve. Ezen túlmenően az EU Media Plus részeként az Europa Cinemas programtól kaphatnak támogatást a mozik, melynek összege évi 1,5-2 millió forint mozinként, de nem mindegyik fővárosi mozi tag, tehát együttes, normatív összegként nem kalkulálhatunk vele.

A megoldás

A gazdasági válság miatt visszaeső kulturális fogyasztás és növekvő üzemeltetési költségek hatásait már nem lesznek képesek túlélni a fővárosi art-mozik. Ehhez állami, vagy fővárosi támogatásra lenne szükségük.

Az egyesület azt szeretné, hogy a vidéki önkormányzatok példájára Budapest is támogassa anyagilag a saját területén található art-mozikat. Az art-mozik utolsó reménye, hogy sikerül az önkormányzatokat vagy a Fővárosi Önkormányzatot meggyőzni arról, hogy mennyire fontos lenne a színházak és a múzeumok példájára az artmozi-hálózat fenntartási költségeit is támogatni. Főleg, mivel az art-mozik számára a másik két intézménytípusnak nyújtott támogatásnál nagyságrendekkel kisebb összeg is segítene. Számításaink szerint a fővárosi art-mozi hálózat megőrzésére idén mintegy 100-150 millió forintos állami és/vagy fővárosi támogatásra lenne szükség.

Szóljon hozzá!