ZETApress

hírportál

Évértékelő a Filmklub Szövetségnél

A 40. Magyar Filmszemle első napján tartotta éves közgyűlését a Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetsége. A rendezvényen jelen volt Sára Sándor tiszteletbeli elnök is, akit születésnapja alkalmából köszöntöttek. Pörös Géza, a Duna TV elnöke méltató beszédében rávilágított arra, hogy Sára Sándor munkái a magyar történelem kataklizmáit rajzolták meg. Az elnök szerint ezek a filmek, amelyek átalakították a magyar ember világnézetét, példát és mértéket állítottak mindenki elé, ma is segítenek a mindennapi létezésben.

Durst György elnök a tavalyi évvel kapcsolatban kiemelte, hogy a szövetség munkájában ismét központi szerepet kapott a dokumentumfilmek forgalmazása és bemutatása, valamint a filmklubok és filmklub vezetők közötti együttműködés erősítése is. Ennek kapcsán Kárpáti György, a szövetség titkára megemlítette a tavaly év végén bemutatott Fövenyóra című filmet, Tolnai Szabolcs munkáját, és a februárban mozikba kerülő magyar-bolgár koprodukcióban készült A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik című alkotást.

A közgyűlésen Böszörményi Gábor ügyvezető alelnök beszélt a szövetség új kezdeményezéséről, a ?Műfajtörténeti sorozat? DVD szériáról, és a Zsánerben című könyvről, amelyeknek a célja a filmoktatás, és a filmről való gondolkodás elősegítése. A DVD-n különböző filmes műfajokat mutatnak be egyetemi és főiskolai tanárok, a könyvben pedig ehhez kapcsolódó zsáneresszék olvashatóak. Ezeket a szövetség elsősorban iskolákhoz, filmklubokhoz kívánja eljuttatni.

Kárpáti György az elmúlt évre vonatkozóan kiemelte a Schiffer Pál filmklubot, amelyet a dokumentumfilmek vetítése és propagálása miatt hívtak életre. Ezek mellett pozitívan értékelte, hogy a szövetség tavaly hat nemzetközi filmfesztivál zsűrijébe delegálhatott tagokat, valamint beszélt arról, hogy a visegrádi országok filmklub szövetségeivel karöltve a közeljövőben létrehoznak egy közös platformot.

Könyvbemutatók a 40. Magyar Filmszemlén

A 40. Magyar Filmszemle kísérőprogramjaként kedden délután könyvbemutatókat tartottak a Palace MOM mozi 5-ös termében. Kocsis L. Mihály Bara Margit tekintete című könyvét december eleje óta olvashatja a közönség. A színésznő férje, Gyarmati Dezső volt vízilabdázó mesélt felesége megaláztatásairól, illetve színészi pályájának feladásáról. Az életművet üdvözölve a férfi elmondta, minden egyes oldal azt a kort adja vissza, amelyben egykor éltek, illetve azokat a pillanatokat, amikor Bara Margitot félreállíthatták a színészi pályáról. (Bara Margit a magyar játékfilmben címmel egy fotókiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők az Urániában.)

A Parnasszus című könyvet maga a szerző, B. Müller Magda mutatta be. A kötetben 450 fotográfia látható, amelyek a standfotós munkásságának rémséges és csodás emlékeit, tehát az egyes forgatások szépségét és nehézségeit egyaránt bemutatják. A képekhez kommentárok is társulnak, amelyeket többek között Báron György, Gelencsér Gábor vagy Bikácsy Gergely szereztek.

Egri Lajos A drámaírás művészetéről írt könyvét a fordító, Köbli Norbert ismertette. A teoretikus munkásságát Magyarországon kevéssé ismerik, az ősszel megjelent gyűjteményt is New York-ban adta ki a szerző 1942-ben. Köbli Norbert elsősorban a forgatókönyvíróknak, illetve a dramaturgoknak ajánlotta a magyarul 2008 őszén megjelent könyvet, amelyben Egri Lajos Arisztotelész hagyományos drámafelfogásával szembenálló gondolatokat fogalmazott meg. Mivel Hollywoodban nem volt forgatókönyvírói tankönyv, ezért egészen 1979-ig ebből a színházról szóló könyvből tanítottak.

A Magyar Operatőrök Társasága (HSC) képviseletében Kende János elnök nyitotta meg a szervezet első három könyvének bemutatóját. Kende elmondta, a HSC célja a könyvkiadással az, hogy olyan, az operatőr szakmához kapcsolódó kiadványokat jelentessenek meg, melyeket nem csak szakemberek, de laikusok is forgathatnak.

Vagyóczky Tibor operatőr, társszerző a Kézikönyv Film & TV Alkotóknak című munka ötödik, bővített kiadását mutatta be, amely a legfrissebb technológiai adatokkal kívánja segíteni minden filmes szakember munkáját, hogy lépést tudjanak tartani a művészeti és technikai fejlődéssel. Vagyóczky elmondta, a fotografálás művészetét csak részben lehet tanítani, a kiadvány ezen ismeretek átadására vállalkozik. A könyv ajánlását a bemutatón jelen lévő Zsigmond Vilmos operatőr, a játékfilmes zsűri tagja írta.

Erdélyi László Attila szerző, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense a Labor Kézikönyv ? Analóg és Digitális Filmkidolgozás című könyvet ajánlotta a közönség figyelmébe, mely a szakmában használatos nyersanyagokról és azok laboratóriumi kidolgozásáról szól ? nem csak laborosoknak, minden filmkészítőnek. A könyv a hagyományos eljárásokon túl ismerteti a digitális technológiákat, az analóg és a digitális rendszerek kapcsolatát. Egyik célja, hogy a különböző, újonnan bevezetett digitális technikai elnevezéseket összegyűjtse, segítve a fogalmak megértését és használatuk egységesítését. A szerző elmondta, a kiadvány születését a digitalizációs robbanáson túl az is indokolta, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói ? Erdélyi tanítványai ? használják az anyagot, elsősorban tehát nekik készült.

A HSC harmadik kiadványát, a HSC angol-magyar FILMES szó-tár című munkát Novák Emil operatőr, a Szemletanács elnöke és a szótár egyik szerkesztője mutatta be. A könyv a filmszakmában használatos kifejezéseket gyűjti össze és adja meg magyar értelmezésüket, elsősorban a külföldön dolgozó fiataloknak számára készült segédanyag.

Szóljon hozzá!