ZETApress

hírportál

Nem vagyok a barátod

A 40. Magyar Filmszemlén debütál a Taxidermia és a Hukkle rendezőjének ? Pálfi Györgynek ? új színes filmje, a Nem vagyok a barátod. A versenyprogramban is szereplő alkotás az e-cinema rendszerben kerül forgalmazásba, és több mint tíz hazai moziban látható február 5-től.

Pálfi György legújabb műve egy improvizációs (dogma) film, amely kilenc amatőr szereplő személyes történetén keresztül, és ezek egymásba fűzésével mesél el egy városi tragikomédiát. A film része egy 13 perces kísérőfilm, a Nem leszek a barátod, mely egy óvodai csoport mindennapjait mutatja be a tiszta dokumentumfilm eszközeivel. Forgalmazza a Budapest Film.

S miről szól az alkotás? Sára szereti Márkot. Gyerekük lesz. Márk is szereti Sárát ? a maga módján. Márk szereti Sophie-t is. Sophie is szereti Márkot. De Sophie nem szereti, ha átverik. Inkább azt szereti, ha kényeztetik. És András szereti kényeztetni Sophie-t? Főszereplők: Szüle István, Országh Gyöngyvér, Kim Corbisier, Fátyol Kamilla, Páll Zsolt, Gosztonyi Csaba, Czene Csaba, Farkas Kati, Tóth Eszter.

A Nem vagyok a barátod nem csupán a kilenc amatőr szereplő, hanem az operatőr, a rendező és a forgatókönyvírók részéről is improvizációs film. A történet percről percre, a szereplők ötletei és reakciói nyomán alakult, és mindössze húsz forgatási nap alatt fejlődött azzá, amit a közönség láthat. A történetnél azonban talán fontosabb a világ, amely elénk tárul: egy szelet Budapest 2008 januárjából. És még inkább a felismerés, hogy akikkel együtt utazunk nap, mint nap a villamoson, vagy a metrón, akikkel együtt állunk sorban, a közértben, vagy együtt ülünk egy mozi teremben, ők is ugyanolyan emberek, mint mi vagyunk. Egy kicsit jók, egy kicsit rosszak, de mindenképpen végtelenül izgalmasak és ? a maguk módján ? szerethetők.

Nem leszek a barátod

A 13 perces kísérőfilmben Bius szereti Mikit. Miki Nikit szereti, de Niki inkább Zolikával épít házat. Boldizsár meg mindig verekszik. Meg sír, ha hiányzik az anyukája. A kísérőfilm egy óvodai csoportot mutat be a tiszta dokumentumfilm eszközeivel: a stáb megfigyelőként rögzítette egy csapat négyéves küzdelmekkel teli mindennapjait.

Szóljon hozzá!