ZETApress

hírportál

Finánc a Toldi moziban

1993. január 1-én Európa megnyitja a határait. Az egyik belga-francia határon két ellenoldalú vámtisztviselő ismerkedik a határátkelőhely megszűnésének helyzetével ? láttuk délelőtt a Toldi moziban a Finánc a pácban című másfél órás, színes, feliratos francia filmvígjátékban.

Az apai ágról francia hagyományokkal rendelkező, ámde belga állampolgárságú Ruben Vandevoorde (Benoit Poelvoorde) ? akinek a munkára vonatkozó mentalitása köszönő viszonyban sincsen a túlbuzgósággal ? arra kényszerül, hogy bevezesse az első francia-belga mobil brigádot. Tősgyökeres francia kollégája, Mathias Ducatel (Dany Boon) Ruben esküdt ellenségének tartja magát, miközben titokban szerelmes a belga vámtiszt húgába.

Mathias aztán a legnagyobb döbbenetére egyszer csak Vandevoorde oldalán, a belga társaként találja magát, hogy közös vámőrként egy menthetetlenül lepukkant ősöreg járgányban együtt cirkáljanak a két ország közötti határutakon. Rendezte: Dany Boon. Író: Dany Boon. Szereplők: Benoit Poelvoorde, Dany Boon, Julie Bernard, Karin Viard, Olivier Gourmet. Bemutató november 24-én, a Budapest Film forgalmazásában.

Szóljon hozzá!