ZETApress

hírportál

ROOM 304 az Odeonban

A koppenhágai hotel mindennapjait az állandóság és a változás együttállása jellemzi. A vendégek jönnek, mennek, a tegnapi vendég talán még siratta sorsának alakulását, mára pedig egy másik vendég révén a szoba szerelemmel telik meg. A szálloda élete akár a kinti világ ? láttuk délelőtt az Odeon Lloyd moziban.

A ROOM 304 című 88 perces, feliratos dán film három különleges nap ? amelyek végén eldördül egy pisztoly ? eseményeit sűríti másfél órába. A szereplők mindegyike sajátos életsorsot képvisel, és hosszabb ideje változatlanul alakul életük. Ezeket a napokat azonban mindannyian felfokozottan és vérmérsékletüknek megfelelően sajátosan élik meg, hiszen érzik,nagy változások következnek.

Kasper, a szállodaigazgató, akinek kiüresedett élete és kénytelen levonni a végső következtetést: vagy teljes megújulás, vagy minden meglévő lerombolása. Titkos szeretője Nina, aki a hoteltulajdonos felesége egyben, neki a házassága futott válságba, amelyből a kiutat a szexualitásban keresi. Most azonban választania kell a régi és az új között.

A hallgatag, mindig mosolytalan portás, aki nem mindennapi sokkon megy keresztül, azért, hogy emberi arca lehessen. A koszovói menekült konyhamunkás és takarító felesége, akik talán most revansot vehetnek a közeli háborúban elszenvedett megaláztatásokért. De vajon vérbosszú a továbbélés egyetlen lehetősége számukra?

A spanyol stewardess, családjától többnyire távol, csak a munkának él, illetve éjszakánként csak azért vesz ki szobát ismeretlen szállodákban, mert szexuális kalandra, intimitásra vágyik. Meglepődhet-e még, ha nem úgy kapja meg, ahogy eltervezte? A filippino szobalányok, akik hazájuktól távol keresik a boldogulást mind a maguk, mind az otthon hagyott család számára, és akik talán a legfontosabbat veszíthetik el. Az ő folyosói háttérbeszélgetéseik egy másik kultúra különleges atmoszféráját teremtik meg a történésekhez.

Kilenc ember, kilenc kiválasztott élet. Gyilkos indulat, vagy értelmes megoldások oldják meg a magánélet kríziseit? A szórakoztatáson túl erre is válaszokat kínál ez a krimiszerűen feszült, izgalmas történet. Brigitte Staermose filmje a 2011-es Karlovy Vary Filmfesztivál egyik díjnyertese volt. Írta: Kim Fupz Aakeson, főszereplők: Mikael Birkjaer, David Dencik, Trine Dyrholm, Ariadna Gil. Bemutató október 20-án a CineReal Kft. forgalmazásában.

Szóljon hozzá!