ZETApress

hírportál

A BUSHO 2011 díjai

A Nagy verseny nyerte a rövid versenyt, a tegnap véget ért 7. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált, ahol idén 962 nevezésből 93 alkotás került a versenyprogramba, melyet az elő-zsűrit követően a helyszínen a közönséggel együtt tekintett meg az Országos Diákzsűri és a nemzetközi zsűri is.

Zsűritagok voltak: Djinn Carrénard, fiatal francia filmrendező, Riina Mikkonen, a Tamperei fesztivál munkatársa, Miomir Rajcevic, a belgrádi Ifjúsági Média Központ igazgatója, Kocsis Ágnes, filmrendező és Wolfgang Leis, marketing szakember. A Solide Art Bt által megalkotott csodaszép szobrok mellett, idén is díjat ajánlott fel a Magyar Filmunio, a Kodak, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum, a Soltész Reklámügynökség és az Extreme Digital.

Elsőként az Országos Diákzsűri tagjai (Tóháti Zsuzsa, Vargha Márk Péter, Nemes-Jeles Veronika léptek a színpadra és indokolták döntésüket: ? Az Országos Diákzsűri különdíját olyan film kapja, ami nem akar többet vállalni, mint ami 15 percbe belefér, nem bonyolódik felesleges szálakba. Egyszerűen, kompaktan, mégis nagyon erősen mutatja be a témáját. Zomborácz Virág: Valami kékje igazi kis-játékfilm ? mondták.

ZOMBORÁCZ VIRÁG: VALAMI KÉK / SOMETHING BLUE (HUNGARY) ? A Diák-zsűri animációs különdíját olyan film kapja, ami csak részben animáció. A rajzolt és a valós részek külön-külön is nagyon jók, és egymáshoz illesztésük is kiváló. Habár a diák-zsűri szívesen élné további életét rajzfilmfiguraként, megértjük, hogy az Out of Erasers hősnője nem szeretné, hiszen a filmbeli rajzvilág komor és sötét.

ERIK ROSENLUND: OUT OF ERASERS / ELFOGYOTT A RADÍR (SWEDEN ? DENMARK) ? Az Országos Diákzsűri fődíját a Budapest Short Film Festival idei hatalmas mezőnyéből a zsűritagok egybehangzó véleménye szerint kimagasló spanyol Los Gritones / The Screamers nyeri. A jó érzékkel rövidfilmes formába fogalmazott és elemi erővel ható poén történetté növi ki magát a vásznon, a színészvezetés, a szereplőválasztás és az operatőri munka harmonikus triumvirátusának köszönhetően.

ROBERTO PEREZ TOLEDO: LOS GRITONES / THE SCREAMERS / KIÁLTOZÓK (SPAIN). A szervezők miután megköszönték a diákok munkáját, következhettek a nemzetközi zsűri kategória díjai, melyeket a zsűri nevében Wolfgang Leis adott át a jelen lévő alkotóknak. Mindenki nagy örömére sorban érkeztek az alkotók átvenni a díjakat. BuSho Award 2011 BEST ANIMATION ? BERTÓTI ATTILA: ARIADNÉ FONALA / ARIADNE’S THREAD (ROMANIA ? HUNGARY). BuSho Award 2011 BEST EXPERIMENTALILLÉS ISTVÁN: TRACK32 (HUNGARY). BuSho Award 2011 BEST IDEA/SCREENPLAY – DÉSI ANDRÁS GYÖRGY – MÓRAY GÁBOR: AZ UTOLSÓ KÉP / THE LAST PICTURE (HUNGARY). BuSho Award 2011 BEST CINEMATOGRAPHY – KÁRPÁTI GYÖRGY MÓR: ERDŐ / FOREST, OPERATŐR: HARTUNG DÁVID (HUNGARY). BuSho Award 2011 BEST COMEDY ? FRANÇOIS PAQUAY: LE CON / THE IDIOT (BELGIUM). BuSho Award 2011 BEST PERFORMANCE / BEST ?SCREAMERS? ? ROBERTO PEREZ TOLEDO: LOS GRITONES / THE SCREAMERS (SPAIN). SZEREPLŐK: RUTH ARMAS ÉS FRAN RODRÍGUEZ CASTILLO. BuSho Award 2011 BEST COLLECTION: AGENCIA FREAK (SPAIN).

Mielőtt kihirdették a 7. BuSho fődíjas alkotásait, Miomir Rajcevic, a nemzetközi zsűri tagja röviden összefoglalta a zsűri véleményét, mely szerint nagyon színvonalas programot láthattak a nézőkkel együtt a remekül szervezett fesztiválon, egyetlen dolog hiányzott csupán: a versenyprogramba került magyar alkotók részvétele sajnos ezúttal is elenyésző volt.

BuSho 2011 main prize BRONZE BUSHO ? Egy metaforikus világ koherens megjelenítéséért. GUILHAD EMÍLIO SCHENKER: LAVAL / WHITE / FEHÉR (ISRAEL). BuSho 2011 main prize SILVER BUSHO ANCA MIRUNA LAZARESCU: APELE TAC / SILENT RIVER / CSENDES FOLYÓ (GERMANY ? ROMANIA) A szolidaritás valósághű és érzelemdús, ugyanakkor kiegyensúlyozott ábrázolásáért. BuSho 2011 main prize GOLD BUSHO Az emberi természet eredeti módon való ábrázolásáért. KOTE CAMACHO: LA GRAN CARRERA / THE GREAT RACE / A NAGY VERSENY (SPAIN).

A díjkiosztót követően levetítették valamennyi díjazott alkotást, miközben a szervezők és a zsűri munkatársai interjút adtak, melynek során Kocsis Ágnes is nyilatkozott: ? Az utóbbi 10 évben rengeteget fejlődött a kis-játékfilmek technikai színvonala, látszik, hogy egyre többen csinálnak ilyen filmeket, viszont azt hiszem, ez azzal jár, hogy egyre fiatalabbak is az alkotók és ezért néha azt éreztem, hogy kevésbé vannak végiggondolva a történetek. Persze voltak a programban, nagyon jó, szinte tökéletes rövidfilmek. Egy alkotó szabadsága nem biztos, hogy egyenlő a gondolat szabadságával, mert amit kitalál, azt valahogy meg is kell valósítani. Ahhoz pedig elengedhetetlen a pénz! ? Köszönet valamennyi együttműködőnek és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Mozgókép Művészeti Főosztálynak a támogatásért. Találkozzunk jövőre a 8. BuSho fesztiválon!

Szóljon hozzá!