ZETApress

hírportál

Pók könyvben és a vásznon

Mától megy a hazai mozikban A bőr, amelyben élek című thriller. Ötletadója ? a 2009-ben elhunyt Thierry Jonquet ? a bűnügyi regények egyik legnépszerűbb francia mestere. Tarantula című könyvének különböző helyszíneken és idősíkokban játszódó cselekménye meghökkentő fordulatokon keresztül jut el a drámai végkifejletig.

Vincent Moreau eleinte úgy gondolja, csakis valami fatális félreértésről lehet szó. Bizonyára összetévesztik valakivel. Mert mi oka lenne bárkinek is arra, hogy elrabolja és fogva tartsa őt? És főleg, hogy úgy bánjon vele, mint egy kutyával ? valami szörnyű gaztettet elkövetett kutyával.

Telnek-múlnak a hetek, hónapok. A sötét pincébe zárt, láncra vert, kutyakaján élő, a higiénia alapvető eszközeit is nélkülözni kényszerülő Vincent a fogva tartója ? az általa Tarantulának elnevezett férfi ? viselkedéséből lassan rájön, hogy félreértésről szó sincs, az őt csapdába ejtő pók valóban őt szemelte ki zsákmányául.

Ahogy múlik az idő, a fiatalember rabságának körülményei fokozatosan javulnak: már rendes ételt kap, naponta tisztálkodhat, s hogy ne unatkozzon, olvashat és zenét hallgathat. Az addig szinte teljesen üres pincébe néhány kényelmes bútor kerül. Tarantula gyakran meglátogatja, beszélget vele, esetenként még néhány kérdésére is válaszol. A legfontosabb kérdésre azonban Vincent sosem kap választ: miért? A kötet az Alexandra Könyvesboltokban és az Alexandra portálon kapható.

Amióta felesége egy autóbalesetben megégett, Dr. Robert Ledgard, a kiváló plasztikai sebész életét az emberi bőrrel kapcsolatos kutatás tölti ki. Tizenkét év után laborjában sejtterápiával előállított egy olyan bőrszövetet, amely ellenálló minden sérüléssel szemben. Kísérleteihez szüksége volt egy alanyra, egy megbízható segédre, és arra, hogy félretegye az összes etikai aggályát.

Utóbbi nem okozott problémát, segítőtársa is akadt Marilia, a születése óta vele élő házvezetőnő személyében; kísérleti nyula pedig egy gyönyörű fiatal nő, Vera, aki a villa foglya. A Tarantula című regény alapján készült A bőr, amelyben élek című film forgatókönyve, melyet Pedro Almodóvar rendezett, a főhős plasztikai sebészt pedig Antonio Banderas alakítja. Magyarországi forgalmazó a Budapest Film.

Szóljon hozzá!