ZETApress

hírportál

Város?Film?Emlékezet-est Győrött

December elsején este 8 órára, olyan rendezvényre várják a nagyérdemű publikumot, amely méltó elindítója lehet a Győri Filmalap és Filmarchívuma működésének. Az est helyszíne az Aradi vértanúk utcai Richter-terem, hiszen ez a hely komoly mementója a város filmes-mozis múltjának, s jövőjének is ikonjává válhat ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Az esemény alapvetően két fő törekvést tart szem előtt. A szervezők egyrészt rálátást szeretnének nyújtani a megjelenteknek ? a sajtón keresztül a szélesebb publikumnak is ? Győr város filmes-televíziós múltjáról, jelenéről és jövőbeli lehetőségeiről, másrészt olyan fórumot biztosítanak a város, az alkotók, a filmalapok, a filmarchívum, a sajtó és nem utolsó sorban a város polgárainak képviselői számára, ahol a protokolláris kereteken túl is alkalmuk nyílik az eszmecserére, egymás kölcsönös megismerésére, a már meglévő kapcsolatok elmélyítésére.

Egy ilyen különleges alkalomhoz természetesen különleges szereplők, izgalmas események is tartoznak. A Richter fogadóterében a MEDIAWAVE Passport Control műhelyének fotókiállítása, Buzás Mihály és a kajárpéci vízirevü rögtönzött filmforgatása, és a helyi középiskolások hasonmás-versenyének szereplői várják az érkezőket. Itt tekinthetnek meg az érdeklődők egy az archívum anyagából készült összeállítást, illetve a városról promóciós célokból készült kisfilm részleteit is.

Győr vizuális emlékezete ? a Győri Filmalap és Filmarchívum

A Richter hangversenyterme erre az estére mozi és színházteremmé változik. A terembe lépő vendégek széles vásznon láthatják a győri kisfilm teljes változatát, majd az est házigazdája, Szabó Sipos Barnabás felvezetésével elindul a műsor, melyben show-elemek (Szőke András és Buzás Mihály clown-játéka, a Győri Filharmonikusok zenészeinek műsora, a Győri Balett koreográfiája) keverednek Győr filmes múltjából, jelenéből válogatott bejátszásokkal, illetve a felkért előadók rövid tájékoztató beszédeivel. Izgalmas színt vihet az estébe egy Győrben, helyi alkotók által, Szabó Sipos Barnabás főszereplésével készült kisfilm (Csak férfi és nő) nyilvános premierje is. Az est zárásaként a győri Colombre Band, illetve Ferenczi György és a Rackajam zenekar akusztikus koncertjét hallgathatja meg a közönség.

Az est házigazdája: Szabó Sipos Barnabás, a győri Nemzeti Színház színésze, ismert szinkronszínész. Az est főbb szereplői: Szőke András, színész-filmrendező, médiaszemélyiség, Buzás Mihály, színész-filmrendező, Colombre Band, Ferenczi György és a Rackajam zenekar és Győr város középiskoláinak tanulói.

Beszédet mondanak: Tóth Erzsébet, az Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára a régiós filmalapokról, Borkai Zsolt, Győr polgármestere a Győri Filmalapról, Bana József, a Győri Levéltár igazgatója Győr filmes és televíziós múltjáról, Durst György, a MEDIAWAVE Alapítvány elnöke a Győri Filmalap szinopszis pályázatáról, Dr. Haffner Szabolcs, a Győri Amatőr Filmstúdió korábbi vezetője Győr város amatőrfilmes múltjáról, Hartyándi Jenő, a MEDIAWAVE Fesztivál igazgatója Győr függetlenfilmes mozgalmáról, Dr. Ottófi Rudolf, Győr alpolgármestere a szinopszis pályázat eredményéről, Dr. Rechnitzer János, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának dékánja a győri felsőfokú médiaoktatás jövőjéről.

A Győri Filmalapról ? általánosságban

A GYŐRI FILMALAP egy közcélú koordináló munkacsoport a film és médiaipar különböző tevékenységeinek győri és régióbeli letelepítésére, minőségi helyi szakembergárda képzésére, valamint a helyi film és televíziós értékek összegyűjtésére és publikálására. A projekt célja, hogy feltérképezze és koordinálja a város és a régió film-, televíziós- és médiapotenciálját, a befektetői és szakmai szereplők egymásra találását, segítve ezzel a film-, televízió- és médiaipar helyi megtelepülését, forrásteremtését, valamint a szakmai és az azzal szorosan összefüggő oktatási hátterek kialakulását.

Emellett a GYŐRI FILMALAP feladatai közé tartozik az elkészült filmek, műsorok televíziós, illetve internetes és egyéb média hasznosításának segítése, valamint a filmművészet bemutatását célzó rendezvények, versenyek, fesztiválok összefogása, időbeni átláthatóvá tétele is.

A projekt közcélú tevékenysége elsősorban arra irányul, hogy felkeltse a város, valamint a régió iránt a jelenleg 95%-ban Budapest központú film és médiaipar figyelmét, és így egyre emelkedő hányadban a régióba vonzza azt.

Alapvető törekvés még Győr város vizuális emlékezetének feldolgozása, amelyhez remélhetőleg a régió más film és televíziós archívumai is csatlakoznak és így létrejöhet egy egyedi, regionális kitekintésű filmarchívum.

Győr Város Önkormányzatának Közgyűlése júliusban tette le voksát a GYŐRI FILMALAP megalakítása mellett. A feladatok szakmai gondozásával, azok tartalmi megvalósításával, a létrejövő szervezet gazdasági-ügyviteli feladataival, az 1991-ben létrehozott, közhasznú minősítéssel rendelkező, a filmművészet és a filmipar minden területén nemzetközi színvonalon elismert szakmai tevékenységet folytató MEDIAWAVE Alapítványt bízta meg.

A hazai Regionális Filmalapokról

Európában már százötvennél több regionális filmalap létezik, munkahely-teremtő beruházásokat, művészeti, képzési és finanszírozási lehetőségeket teremtve az egyes országok különböző régióinak ? kiegészítve ezzel a nemzeti filmtámogatási rendszereket.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány 2006. májusában stratégiai döntést hozott a regionális filmalapok fejlesztéséről és támogatásáról. Erre szükség is van, hiszen a regionális alapok egész Európában jellemzően legalább három lábon állnak: a helyi önkormányzatok forrásait gyakran a nemzeti filmközpontok és az Európai Unió támogatása is kiegészíti.

Bár Magyarországon a helyi filmkulturális központok, filmkészítési és képzési lehetőségek létrejötte és azok fennmaradása már önmagában igen fontos cél, külön ki kell emelni egy fontos stratégiai célt is: a határokon átnyúló filmes együttműködések kialakulását. Nem lehet túlbecsülni azt a lehetőséget, amely megnyílt a minket körülvevő, történelmileg elszigetelődött, kulturálisan mégis összetartozó országok filmeseivel való együttműködés számára.

Ahogy Észak-, Nyugat- és Dél-Európában, Kelet-Európa filmeseinek, filmpolitikusainak is stabil, hosszú távú együttműködést kell kialakítania, amelyre az Európai Unió programjai a tagországok számára jó lehetőséget biztosítanak. Az eddig megalakult, vagy megalakulás előtt álló regionális filmalapok Magyarországon: Nyugat-Dunántúl a győri, Dél-Dunántúl a pécsi és Észak-alföld a debreceni központtal.

Szóljon hozzá!