ZETApress

hírportál

Égető bizonyíték a moziban

A CIA washingtoni főhadiszállásán szupertitkos találkozóra érkezik Osborne Cox elemző. Őszinte megdöbbenésére egy kiszivárgott titok miatt kirúgják. Cox hazatér, és nekifog inni, és megírni készülő memoárját ? láttuk ma délelőtt a Toldi moziban, az Égető bizonyíték című színes, másfélórás, feliratos amerikai krimi-komédiában. Felesége, Katie nem lepődik meg túlságosan, régóta tart szerelmi afférja Harry Pfarrer-rel, a nős szövetségi bíróval, és amúgy is azt tervezi, hogy elhagyja Coxot.

Eközben Washington egyik külvárosi negyedében, látszólag egy teljesen másik világban a Hardbodies Fitness Center alkalmazottja, Linda Litzke élete nagy tervén rágódik: plasztikai műtétre készül és erről mesél kollégájának, Chad Feldheimer-nek. Amikor a CIA-elemző visszaemlékezéseit tartalmazó CD Linda és Chad ölébe pottyan, a duó rádöbben, hogy ki kell használniuk a lehetőséget. Csakhogy az események hamarosan kikerülnek a szereplők irányítása alól, és kacagtatóan sötét találkozásokhoz vezetnek.

A Coen testvérek ? Joel és Ethan ? új filmje fekete komédia a javából, miközben fricskát ad az amerikai politikai elit torz működésének is. Főszereplői George Clooney, Brad Pitt, Tilda Swinton, Frances McDormand és John Malkovich. Bemutató jövő csütörtökön, a Budapest Film forgalmazásában.

Folytatódik a Pupi Avati retrospektíva

Nagy sikerrel folytatódik a Pupi Avati retrospektíva, mely jövő keddig tart a Rákóczi úti Uránia Nemzeti Filmszínházban. Ma este 7 órakor vetítik az Egy kirándulás képei (1983-90?) című filmet, mely elnyerte a Nastro d?Argento-díjat a legjobb forgatókönyv, legjobb rendezés, legjobb férfi főszerep, legjobb pályakezdő színésznő (Lidia Broccolino) és a legjobb zene kategóriában.

Az idős Laura asszonyt rosszullét fogja el hazafelé menet. Élete nyolcvan évére visszagondolva, felidézi annak ?mágikus pillanatát?, fiatalsága egyik epizódját, a jutalom-kirándulást, amelyen 1914-ben, az első világháború kitörése és az érettségi előtt vett részt az osztálytársaival. Az irodalomtanár, Balla professzor és a rajztanárnő vezetésével a harmincfős csapat gyalog kelt át az Appennineken, Bolognából Firenzébe. A kirándulás legjellegzetesebb epizódjainak többsége a fiatalok lelki világának pontos ábrázolására szolgál.

Ezeknél is nagyobb figyelmet érdemelnek azonban az apró, finom rezdülések, amelyek hatására Balla tanár úr magányos szívében lassan megszületik a remény, hogy élete ötven évében talán most először sikerül olyan szívre rátalálnia, amely az övével együtt tud dobogni. A csúnyácska, kistermetű férfi beleszeret a virágzó szépségű Stanziani tanárnőbe, aki hűtlen férje miatt kesereg. El is határozza, hogy a kirándulás adta alkalmat megragadva, bosszút áll rajta. Tervét valóban megvalósítja ? csakhogy nem Ballával, hanem az egyik tanítványával. Laura is átél egy ?mágikus pillanatot?: ha csak futtában, érzelmek nélkül is, de megcsókolja őt az osztály szívtiprója. Ez az emlék egész életében elkíséri, és még annyi év után is vigaszt nyújt neki a halál közeli magányban.

Az olasz filmművészet mestere tiszteletére szervezett igen gazdag retrospektív keretében holnap a Mi hárman (1984-88?) című filmet vetítik. 1770-ben, egyik itáliai utazása során, Wolfgang Amadeus Mozart Bolognába érkezik, hogy vizsgát tegyen az ottani Zeneakadémián. A tizennégy éves zsenit apjával, Leopolddal együtt a gróf Pallavicini család látja vendégül egy csodálatos villában, nem messze a várostól. A váratlan szabadság e rövid időszakában a fiú nagy élvezettel fedezi fel az egyszerű, természetes dolgok zamatát.

Noha tanulnia is kell, szoros baráti kapcsolatba kerül a vele egykorú Giuseppe Pallavicinivel, önfeledten sétál vagy futkározik a parkban és a közeli erdőkben, érdeklődve és elbűvölve hallgatja a habókos idős rokont, nagyszerűen szórakozik a személyzet vaskos, pajzán szövegein (ők valamennyien, megérkezése pillanatától Amadénak becézik). Mindenekelőtt azonban gyengéd és tiszta érzelmeket táplál a tizenöt esztendős Antonia Leda iránt, aki egy közeli villában lakik. A három fiatal kapcsolatában a legteljesebb egyetértés, a barátság és az összetartozás kivételes érzése játssza a főszerepet. Ám közeledik a bolognai vizsga napja. Mozart ezért elhatározza, hogy az írásbeli feladatban súlyos hibát ejt. Az Akadémia azonban ennek ellenére jó jegyet ad Mozartnak, ami ?Amadé? számára a boldog bolognai tartózkodás végét jelenti.

A sorozatban a következő filmek kerülnek még levetítésre: 21-e péntek, 19 óra: Diplomaosztó (1985), 22-e szombat, 19 óra: Karácsonyi ajándék (1986), és 21 óra: Fiatalok voltak (1989), 23-a vasárnap, 19 óra: Bix ?Változat egy legendára (1991), 24-e hétfő, 19 óra: Az angyalok útja (1991) és 25-e kedd, 19 óra: Máshol jár a szív (2003).

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Olasz Filmművészet Budapesten | ZETApress

Szóljon hozzá!