ZETApress

hírportál

Pécsett volt a Film.hu

A Film.hu Kft. ? a Pécs 2010 program keretében, az NKA támogatásával ? pénzdíjas flash-animációs pályázatot hirdetett: a pályázat során tíz kiválasztottnak lehetősége nyílt egy egyperces flash-animációs etűdfilm elkészítésére. A közel másfél hónapos pályázati szakasz során létrehozott, és döntőbe került tíz darab, egyenként egyperces animációs filmet a pécsi vetítés után értékelte és díjazta a zsűri.

A több mint egymillió forintos összdíjazású pályázat eredménye, a tízperces Pécsi Flash-film vetítésére Pécsett került sor a hétvégén. A pályázat zsűrije, Wahorn András, képzőművész, zenész, a zsűri elnöke, Gróf Balázs, grafikus, animációs rendező, Hegedűs Márton, grafikus, animációs rendező, Igor Lazin, animációs rendező, producer, M. Tóth Géza, animációs rendező, tanár értékelték, vitatták és díjazták a döntőbe jutott tíz pályamunkát.

A Film Noir című szerb-amerikai animációs filmmel péntek este indult a fesztivál. Szombaton animációs filmstúdiók vetítetése következett, az Anilogue fesztivál, a Myfilm, valamint a Studio Beastars legjobbjaié volt a délelőtt, az ebédhez a Perfect Blue szolgáltatta az alaphangulatot. A délután már a pályázók nagy részét kitevő MOMÉ-seké volt, majd a zsűri tagja, M. Tóth Géza vetített a Kedd Stúdió filmjeiből. A különleges és ritkaságszámba menő vetítés után a zsűri három tagja, M. Tóth Géza, Wahorn András és Hegedűs Márton beszélgettek a pódiumon.

Az esti díjátadón az elkészült filmek vetítése után a zsűri értékelte a filmeket. A pályázati kiírás téma szempontjából teljesen kötetlen volt, az egyetlen kritérium a film nyitó és záró kockája megadott helyszínfotón kellett alapuljon, valamint a Tövisházi Ambrus által jegyzett és rendelkezésre bocsátott egyperces zenerészletek valamelyikét kellett aláfestő zeneként alkalmazni.

A HungaroFlash fesztivál 300 ezer forintos a város lelkét felöltöztető lengab, azaz Varga Anikó, Nagy András és Lendvai Gábor alkotta csapat nyerte el. Második lett az Apolló mozi lerombolását megéneklő Pötyi Archív című munkája, ő 150 ezer forintot vihetett haza, és harmadik díjat képező 75 ezer forintot pedig az erdélyi gyerekek, azaz Szuniék vihették haza, akik a közönségdíjat is elnyerték. Ezen felül minden döntőbe jutott alkotó ötvenezer forinttal lett gazdagabb, ennek örömére a díjkiosztó után a Trafikban mulattak a pályázók: a Ludditák koncertje után Dj Flinter törte az ütemeket.

Szóljon hozzá!