ZETApress

hírportál

Hol az ördögben van Oszama Bin Laden?

Morgan Spurlock dokumentumfilm-rendező, aki az amerikai gyorséttermekről szóló Super Size Me című filmjével lett világhírű, nem kisebb feladatra vállalkozik, minthogy megtalálja Oszama bin Ladent. Az apropót az adja, hogy a rendező felesége gyermeket vár. Spurlock már előre félti gyermekét a világtól, amibe beleszületik, és a terrorizmustól, ami mindennapos lett a világ számos pontján.

Szülői felelősségtudata arra sarkallja, hogy a magányos akcióhősök szerepébe bújva, megkeresse a világ első számú közellenségét. Ahhoz, hogy megtalálja, meg kell ismernie nem csak Oszama bin Laden múltját, hanem azt a közeget is, ahonnan jön. Elutazik hát a Közel-Keletre, hogy Egyiptomot, Marokkót, Izraelt, Jordániát, Afganisztánt, Szaúd-Arábiát és Pakisztánt bejárva a nyomára akadjon. Eközben megismeri az ottani emberek életét, gondolkodásmódját és véleményüket az Amerikai Egyesült Államokról.

A rendező korábbi műve, a Sundance-díjas Super Size Me az amerikai gyorséttermekről rántotta le a leplet. Spurlock a saját bőrét nem kímélve mutatta be, mi történik azzal, aki 30 napig csak gyorséttermi ételeket fogyaszt. Filmje hatást gyakorolt a McDonalds üzletpolitikájára is. Legújabb másfélórás színes, feliratos, amerikai dokumentumfilmje holnap kerül a hazai mozikba a Budapest Film forgalmazásában.

Vujity Tvrtko is Oszama bin Laden nyomában

Hol az ördögben van Oszama bin Laden? ? teszi fel a kérdést Morgan Spurlock, a nagy visszhangot vert Super Size Me alkotója új dokumentumfilmje címében. Nem csak a rendező vállalkozott ismét merész kalandra, hanem Vujity Tvrtko is, méghozzá arra, hogy a rendező magyar hangja legyen. A Pulitzer-emlékdíjas újságíró vállalta a felkérést, hogy Morgan Spurlock magyar hangjaként a film narrátora legyen. Bár a Pokoli történetek szerzője számos műfajban kipróbálta magát, ez élete első ilyen jellegű munkája.

Szóljon hozzá!