ZETApress

hírportál

Animáció a moziban

Jövő kedden, október 28-án ismét Animáció Világnapja, melynek megünneplését az ASIFA (International Animated Film Association) kezdeményezte 2002-ben. Erre a napra esett a mozgókép-vetítés egyik úttörője, Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése Párizsban, a Grévin Múzeumban 1892-ben.

Az ASIFA magyarországi szervezete a Manifeszt/ASIFA Hungary, a Kovásznai Kutatóműhely és a Mozinet Magazin együttműködésében a KINO (volt Szinbád Mozi) jövő kedden és szerdán az animációs filmeknek adja át a terepet. Emellett a rendezvénynek évek óta helyet adó Uránia Nemzeti Filmszínház kistermében november 2-án, vasárnap lesznek egész nap ingyenes vetítések.

Számos nemzetközi filmválogatás, dokumentarista megközelítésű tematikus blokkok, beszélgetések, szakmai fórumok mellett hosszú évek óta idén lesz először látható Kovásznai György kultikus Habfürdő című egészestés animációja az eredeti 35-es kópiáról vetítve. A részletes program itt olvasható.

Az Animáció Nemzetközi Világnapja alkalmából rendezett speciális vetítések a KINO-ban 2 napon át. Kedden délután 4-kor moszkvai, belgrádi és lengyel animációs filmstúdiók filmjei. Alexander Tatarsky (1950-2007), és Michail Aldasin (Pilot Moscow ? Oroszország) filmjei. Milos Tomic (Szerbia) pixillációs technikával készült rövidfilmjei és lengyel rendezők legújabb filmjei.

A tragikus hirtelenséggel elhunyt Tatarsky a rendszerváltás utáni Oroszország első magánstúdiójának, a Pilotnak alapítója. Az 1988-ban alapított stúdió pár éven belül a legismeretebb orosz stúdióvá vált. Az utóbbi években a lengyel animáció kezd ismét magára találni, érdemes figyelni rájuk.

6-tól fél 7-ig szakmai beszélgetés: alkotók és közönség viszonya, avagy hogyan találhatja meg egy adott animációs film a közönségét? Hová készül és hol mutatják be? Terjesztési, bemutatási és kommunikációs lehetőségek az animáció számára ma Európában.

Fél 7-kor francia és portugál animációs rövid filmek 2006-2008. Rövidfilm válogatás a legújabb francia és portugál diplomafilmekből továbbá a Folimage stúdióból, az egyedi stílusú filmjeiről világszerte ismert francia stúdió anyagából. Fél 9-kor friss Ausztrál Animáció ? A régebben kevésbé ismert ausztrál animáció az utóbbi években rendkívül megerősödött. Új rövidfilm válogatásuk ezt bizonyítja.

Szerdán 4-kor MOME válogatás 2006-2008- Válogatás az elmúlt évek legjobb magyar animációs diplomafilmjeiből. 6-tól fél 7-ig szakmai beszélgetés: kik tanítják és hol tanulják az animációt Magyarországon? Mit kell tudni a legjobb európai animációs képzésekről?

Fél 7-kor dokumentarista megközelítések az animációban. Paul Fierlinger (Cz-USA): Csendélet animált kutyákkal, A szomszéd szoba. Sayoko és Renzo Kinoshita (Japán):Az utolsó légitámadás- Kumagaya, Pica Don.

Fél 9-kor Kovásznai György: Habfürdő. Zenés rajzfilm szívdobbanásra, 1980. Írta és rendezte Kovásznai György, zenéjét szerezte: Másik János. A ?60-as, ?70-es évek kiváló animációs rendezőjének kultikus magyar játékfilmje hosszú idő után újra az eredeti 35 mm-es filmen kerül vetítésre.

Képregény Stand a KINO-ban. A Kinoban megvásárolhatók lesznek a Képregénykiadók Szövetsége képregényei, de kapható lesz Az Animáció VIlágnapjának előző évi plakátjai és pólói is. Az ASIFA Hungary idén is terjeszti programját más városokban, így a vetítések nagyobbik része látható lesz Debrecenben és Nagyváradon is.

Szóljon hozzá!