ZETApress

hírportál

Para a Művész moziban

Ne halj meg pancserként! S főleg ne kétszer? ? láttuk délelőtt a Művész moziban, a Para című színes, magyar, másfélórás filmvígjátékban. A Para a barátság, a szerelem és a bátorság filmje. Nem szuperhősök, épp ellenkezőleg, a kisemberek, a született vesztesek győzelmének története ? vígjáték, akció és dráma egyben.

Hősünk, a halál torkából visszatért, pohos, ötvenes ex-rendőr, Lajos. Régi barátja az állandóan szorongó, rossz előérzetekkel vívódó Feri; és felesége, Etus, aki a szeretet mindenhatóságában és a túlvilágban egyaránt hisz. És persze ott van közeli barátjuk, a huszonéves Tibi, aki igazi megszállottja a paranormális jelenségeknek és a különféle összeesküvés-elméleteknek ? főleg mióta szüleit megcsapta egy gömbvillám.

A négytagú baráti társaságot az ezotériához és a spiritizmushoz való vonzalom tartja össze ? hozzájuk csatlakozik Etus húga, a frissen megözvegyült Évike, aki Etus házi mágiájának köszönhetően reménytelenül szeret bele Lajosba. A biztonsági őrként dolgozó Lajos időközben nagy pácba kerül: két nap haladékot kap az alvilági kapcsolatokkal rendelkező műkincskereskedőtől, Faragó úrtól, hogy rendezze ? jellemzően összebénázott ? milliós adósságát. Főhőseink, spirituális hóbortjaiknak hódolván ? Etus szellemi vezetése mellett, és Tibi segítségével ? webkamerát szerelnek fel egy elhagyatott, állítólag kísértetek járta vidéki iskola pincéjében, hogy aztán otthonról, az Interneten keresztül figyelhessék a szellemeket.

Szellemek helyett egy emberrablás tanúi lesznek, Lajos pedig megérzi: eljött végre az idő, hogy egyszer és végre életében átlépje saját árnyékát, a pancserek közül átálljon a túloldalra és végre győzzön. Meggyőzi barátait, hogy szöktessék ki a túszt és kaparintsák meg a váltságdíjat is. Ám a biztosnak tűnő terv végzetesen félresiklik?

Rendező: Fazakas Péter, operatőr: Lajos Tamás, szereplők: Csuja Imre, Szervét Tibor, Bánsági Ildikó, Für Anikó, Scherer Péter, Halász Judit, Pálmai Anna, Fellinger Domonkos, Vajdai Vilmos és Kamarás Iván. A háttérzene a SabaDa nevű formáció munkája. Tagjai: Pejkó Balázs, Fesztay Dávid és Papp Ferenc. A filmben megszólaló dalok: Maróth Viki és a Nova Kultúr Para-dala, valamint Harcsa Veronika és Tövisházy Ambrus Szerelmes dala. Bemutató jövő csütörtökön, a Budapest Film forgalmazásában. Forgatókönyve a Hartley-Merrill nemzetközi forgatókönyvíró pályázat 2006-os hazai fordulójában a fődíjat nyerte el.

Szóljon hozzá!