ZETApress

hírportál

Filmalap Győrben

A győri MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány ? Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának megbízásából, annak támogatásával és együttműködésével ? elindította a Győri Filmalap szervezetépítését, valamint a város és a térség potenciálfelmérő tevékenységét ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Győr Város Önkormányzatának Közgyűlése júliusban tette le voksát a Győri Filmalap megalakítása mellett. A feladatok szakmai gondozásával, azok tartalmi megvalósításával, a létrejövő szervezet gazdasági-ügyviteli feladataival, az 1991-ben létrehozott, közhasznú minősítéssel rendelkező, a filmművészet és a filmipar minden területén nemzetközi színvonalon elismert szakmai tevékenységet folytató MEDIAWAVE Alapítványt bízta meg.

A Győri Filmalap egy közcélú koordináló munkacsoport a film és médiaipar különböző tevékenységeinek győri letelepítésére, minőségi helyi szakembergárda képzésére, valamint a helyi film és televíziós értékek összegyűjtésére és publikálására. A projekt célja, hogy feltérképezze és koordinálja a város és a régió film-, televíziós- és médiapotenciálját, a befektetői és szakmai szereplők egymásra találását, segítve ezzel a film-, televízió- és médiaipar helyi megtelepülését, forrásteremtését, valamint a szakmai és az azzal szorosan összefüggő oktatási hátterek kialakulását.

Emellett a Győri Filmalap feladatai közé tartozik az elkészült filmek, műsorok televíziós, illetve internetes és egyéb média hasznosításának segítése, valamint a filmművészet bemutatását célzó rendezvények, versenyek, fesztiválok összefogása, időbeni átláthatóvá tétele is. A projekt közcélú tevékenysége elsősorban arra irányul, hogy felkeltse a város, valamint a régió iránt a jelenleg 95%-ban Budapest központú film és médiaipar figyelmét, és így egyre emelkedő hányadban a régióba vonzza azt. Alapvető törekvés még Győr város vizuális emlékezetének feldolgozása, amelyhez remélhetőleg a régió más film és televíziós archívumai is csatlakoznak és így létrejöhet egy egyedi, regionális kitekintésű filmarchívum.

A Győri Filmalap elsődleges céljai vázlatosan: a régió film és televíziós gyártásának megteremtése, segítése, koordinálása; a régió vizuális oktatási potenciáljának koordinálása, segítése; regionális filmarchívum kezdeményezése a televíziók filmellátása érdekében; regionális filmszakmai konferenciák, fesztiválok koordinálása, támogatása.

Szóljon hozzá!