ZETApress

hírportál

Control a Toldiban

Az ifjú Ian Curtis kitörne a hetvenes évek angol kisvárosi nyugalmából. Célja, hogy felülmúlja ikonjait, David Bowie-t és Iggy Pop-ot, ezért egy együttes énekese lesz. A Warsaw-ból hamarosan létrejön a nagyhatású poszt-punk csapat, a Joy Division. Ian zenei ambíciói kezdenek beérni, ám a mindennapi félelmek és érzelmek, melyekből zenéje táplálkozik, elkezdik felemészteni ? láttuk délelőtt az újjáépített Toldi moziban, a Control című filmben.

Fiatal házas és ifjú apa, ám hamarosan elszakítja családjától egy új szerelem és a zenekar egyre növekvő elvárásai. A fokozódó feszültség egészsége megromlásához vezet. Epilepsziája, bűntudata és depressziója miatt úrrá lesz rajta a kétségbeesés, összeroppan a vállán tornyosuló súlyok alatt, és megkínzott lelke végül elpusztítja a testet is. Még nem töltötte be 24-ik életévét, amikor öngyilkos lett.

A színes, feliratos, kétórás angol filmdrámát Anton Corbijn rendezte, akinek ez az első játékfilmje. Főszereplői: Sam Riley, Samantha Morton, Joe Anderson és James Antony Pearson. Bemutatója jövő csütörtökön lesz a Budapest Film forgalmazásában. Kísérőfilmje Sándor József: Spiss című alkotása. A felújított Toldi mozit holnap este 8-kor Horváth Csaba főpolgármester-helyettes nyitja meg, míg a nagyközönség pénteken veheti birtokába.

Szóljon hozzá!