ZETApress

hírportál

Újjászületett a Toldi mozi

Jövő csütörtökön újra megnyitja kapuit a közkedvelt art-mozi, mely technikai és kényelmi színvonalat tekintve a város legkorszerűbb mozija lett a mintegy négy és fél hónapig tartó felújítás során. Megváltozott befogadóképesség és vetítéstechnika, új kávézó nyílt hozzáférésű Wi-Fivel, és izgalmas programokkal várják a régi és új nézőket. Filmbemutatók és fesztiválok! A nyomozó, Control, EDIT, VERZIÓ és ANILOGUE.

A Toldi mozit a pincétől a padlásig teljeskörűen felújította a HBF Építőipari Kft, a Budapest Film Zrt. megbízásából. A nagy múltú filmszínház teljesen új hűtés-fűtés berendezést kapott, a vízhálózatot és az elektromos vezetékrendszert is kicserélték. A mozi befogadóképessége is megváltozott. A Nagyterem 200, a Kisterem 60 főt tud befogadni a mai igényeknek megfelelő kényelmes székeken.

Ami a vetítéstechnikát illeti, a 35 mm-es vetítéstechnika mellett a Toldi mozi képes lesz különböző digitális formátumok lejátszására, az E-Cinema rendszer segítségével. Ez a rendszer lehetővé teszi a rövidebb digitális tartalmak (filmelőzetes) szélessávú internetes kapcsolaton keresztüli továbbítását, illetve a játékfilm hosszúságú kódolt digitális tartalmak helyszíni betöltését. A Toldi mozi lesz a Budapest Film E-Cinema hálózatban indított filmjeinek a premiermozija is. Ennek a programnak a keretében a Toldiban lesz egyedül látható Budapesten a Sukiyaki Western Django, a Sleepwalking, a You, the Living vagy a Vexille. Az E-Cinema rendszerbe idén 13 budapesti és 20 vidéki mozi kapcsolódik be.

Mindkét terem rendelkezik (Panasonic) BlueRay DVD lejátszóval, amelyeknek képét két nagyteljesítményű és igen jó minőségű projektor varázsolja a megújult vásznakra. A Toldi mozi a jövőben a legkorszerűbb Dolby hangrendszerrel működik, amely JBL hangszórókon szólal meg, biztosítva a legkiválóbb hangzást. A mozi előcsarnokában új kávézó várja a vendégeket, és nyílt hozzáférésű Wi-Fi biztosítja a kényelmes internetezést. A Toldi moziba költözik a Filmklik.hu is. Az ország egyetlen független video-on-demand vállalkozása a közönséggel való szorosabb kapcsolattartás és a digitális forgalmazás alapjainak megismertetése miatt teszi át székhelyét a belvárosba.

A mozi A nyomozó és a Control című filmekkel nyit. Előbbi, az első filmes Gigor Attila bűnfilmje a 39. Magyar Filmszemle nagy meglepetéseként debütált: a rendező besöpörte a Zöld Holló-díjat, a legjobb forgatókönyvnek járó díjat és a Moziverzum díját; a főszereplő Anger Zsolt a legjobb férfi alakítás díját, Kovács Zoltán vágó pedig az Arany Olló-díjat vehette át. A Control a 70-es évek végén feltűnő kultikus együttes, a Joy Division énekeséről, Ian Curtis-ről szól, aki még nem volt 23 éves, amikor öngyilkos lett. A fekete-fehér film a világhírű portréfotós és ismert kliprendező, Anton Corbijn első nagyjátékfilmje.

A Toldi mozi egyéb őszi programjai

EDIT 2008 IV. Nemzetközi Táncfilm Fesztivál ? október 16-19-e: A Budapesti Őszi Fesztivál keretében zajló rendezvény filmvetítésekkel, táncelőadásokkal, workshopokkal, beszélgetésekkel és meghívott vendégekkel. Részletes műsor a fesztivál hivatalos honlapján érhető el.

VERZIÓ 5 Nemzetközi Ember Jogi Dokumentumfilm Fesztivál ? november 4-9-e: Az idén ötödik alkalommal megrendezendő fesztivál visszatér hagyományos törzshelyére, a Toldi mozi falai közé. Merész hangvételű művek a kortárs európai, magyar, ázsiai és tengerentúli dokumentumfilm-termésből. A filmek témáiból: politikai elnyomás, fanatizmus, háborús zónák, nacionalizmus, szegénység, migráció, illegális munka, család, nemi identitás, vallás és transzcendencia,populizmus, rasszizmus, globalizáció. Részletek itt olvashatók.

ANILOGUE 2008 ? november 27-30-a: A nagysikerű animációs filmfesztivál idén sokkal nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a Toldi mozi ne csak mint mellékszereplő legyen jelen. A fesztivál négy napja tele lesz izgalmasabbnál izgalmasabb animációs alkotásokkal és meghívott vendégekkel. Továbbiak itt olvashatók.

Szóljon hozzá!