ZETApress

hírportál

Az Élet hívó szava

Szerte a bolygónkon a fajok ezer-tízezerszer gyorsabban halnak ki, mint amennyi a természetes folyamatokból adódó lenne. A biológiai sokféleség pusztulása olyan rohamossá vált, hogy a kutatók tömeges kipusztulásnak nevezik a jelenséget ? láttuk Az Élet hívó szava (Call of Life) című 80 perces dokumentumfilmben.

A Biológiai Sokféleség Világnapját minden év május 22-én ünnepeljük. Ezen a napon minden országban ünnepségek, filmvetítések, ismeretterjesztő és gyermekrendezvények irányítják az emberek figyelmét az élővilág sokszínűségére, ennek alapvető fontosságára és az ezt fenyegető veszélyekre.

A Biológiai Sokféleség Világnapját Magyarországon is évek óta különböző programokkal tesszük emlékezetessé. Idén a magyar EU elnökség félévében kiemelt téma az élővilág változatosságának védelme, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium egy témába vágó megrázó film, a Call of Life ? Az Élet hívó szava című díjnyertes dokumentumfilm európai premierjével kívánja az eseményt emlékezetessé tenni.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a fordítást és a feliratozást készítő Diverziti Egyesülettel és a Greenpeace-szel együtt a Brit Nagykövetségen tegnap este tartotta az amerikai dokumentumfilm európai ősbemutatóját. Az eseményt Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár és Greg Dorey brit nagykövet nyitotta meg.

Az élet hívó szava: Nézzünk szembe a kipusztulással! ? az első olyan egész estés dokumentumfilm, amely feldolgozza azt az egyre növekvő fenyegetést, amit a példátlan mértékű kihalás okoz a Föld életfenntartó rendszereiben. A film pszichológusokkal, antropológusokkal, filozófusokkal, vezető kutatókkal, indián és vallási vezetőkkel készített beszélgetéseken keresztül mutatja be az okokat, a jelenség mértékét és a fajkihalás lehetséges következményeit.

Ezzel egyidejűleg a válság közvetlen okai mögé is tekint, és azt kutatja, hogyan járult hozzá kultúránk és gazdasági rendszereink, a mélyen gyökerező pszichés és viselkedésmintáink ahhoz a válsághoz, aminek az elmélyítését ugyanezek folytatják, megerősítik és még a problémára adott válaszainkat is meghatározzák ? tudhatjuk meg Az Élet hívó szava című film honlapján. A nagyközönség június 5-én, vasárnap délután 5 órakor tekintheti meg az Üllői úti Vörösmarty moziban.

Szóljon hozzá!