ZETApress

hírportál

Megvannak a BUdapest SHOrt díjai

Vasárnap délben adták át a Vörösmarty moziban a szerdán megnyitott BUdapest SHOrt Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjait. Az öt tagú nemzetköi zsűri a legjobbnak a spanyol Daniel Sanchez Arévalo Traumatológia (Traumatology) című filmjét találta. Az ARANY BUSHO díjat nyert film történetében egy esküvőt megszakít az örömapa szívrohama. 22 percben meséli el egy család megható történetét, melynek társadalmi problémákkal kell szembesülnie.

Az EZÜST BUSHO díjat idén (is) magyar film vitte el. Simonyi Balázs Original Lager című filmje nyerte, mely egy retrómozi, mely csodálatos módon kombinálja a fiatal szellemiséget egy különleges iőszakban, eredeti koncepcióra alapozva ? indokolta zsűri döntését. Érdekesség, hogy Simonyi Balázs tavaly is Ezüst Busho díjat nyert a Tóth Barnabással készítet Egy szavazat című munkájáért. Kis történet, nagy film a bizalomról és a vágyról ? fogalmazott a Közepesen Ritka (Medium Rare) című angol filmről a zsűri, melynek a BRONZ BUSHO díjat ítélte. A rendező Stephan Stuckert.

További díjak

A fesztivál szervezői a legjobb válogatás díjat is adnak rendszeresen. Idén a Sudio Baestarts kapja ezt az elismerést, ami azt jelenti, hogy ez a stúdió nevezte a legtöbb jó filmet a fesztiválra. A közönség visszajelzése alapján alakult egy Legnépszerűbb film díj is, ami a For a Few Marbles More című holland munkának járt.

A diákzsűri és a nemzetközi zsűri egy hullámhosszon volt idén, hiszen olyan filmeknek adta a két díját, amiket valahogyan a nemzetközi zsűri is értékelt. A diákzsűri fődíja a román Hullámok/Waves című filmért jár Adrian Sitarunak, a különdíj pedig a Hús című orosz filmdrámát illeti.

A legjobb kísérleti film: Szöllősi Dániel: Hajdu Sound. Legígéretesebb tehetség: Eileen Byrne a La nuit passé című filmje alapján. Legjobb színésznő: Elinor Cohen a Zohar című filmben nyújttt alakításért. Legjobb színész: Sergium Costache a Hullámok című filmben nyújtott alakításért. Legjobb ötlet: Alfonso Camarero: A nőgyógyász. Legjobb animáció: Yann Jouette: Bernie babája. Legjobb operatőr: Maksim Shinkorenko a Hús című film fényképezéséért. Külön megemlítette a zsűri még az Elaine Wickham: Anyám, Ulrika Rang: A dildó, Alexei Alexeev: KJFG NO. 5 és Eve Spence: Playground című filmeket.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Szlovák-magyar filmbarátság
  2. Bushók a Kocsiszínben | ZETApress

Szóljon hozzá!