ZETApress

hírportál

Bushók a Kocsiszínben

BushoSzeptember elseje és hatodika között kerül megrendezésre az 5. BUSHO ? BUdapest SHOrt Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. Idén a májusi határidőre 53 országból 527 rövidfilm nevezett, mely kategóriánkénti bontásban 279 fikciós, 115 animációs és 133 kísérleti filmet jelent.

Ebben az évben először magyarország nevezte a legtöbb filmet, szám szerint 69-et, Németország, mezúttal 52 filmmel képviselteti magát, és talán a tavalyi győztes film hatására Spanyolország ezúttal 45 alkotást delegált. Ez a több, mint félezer rövidfilm újra megleckéztette az ezúttal 4 tagú előzsűrit. Zsűritagok voltak: Mag István ? rendezőasszisztens, Rimóczi László ? író, Patrovits Tamás ? animátor és Gergely Zoltán ? rendező. Egyikük így kommentált: Az idei mezőny is szoros volt és nemzetközileg színes: német precizitás, ciprusi könnyedség, iráni keménység, francia elegancia, portugál lazulás, spanyol virtus, angol beteg, görög saláta, olasz mámor, magyar sírva-vigadás…

A tavalyi nagy siker után ezúttal is a Vörösmarty mozi lesz a központi helyszíne a fesztiválnak és a szeptember elsején este 7-kor megrendezésre kerülő megnyitónak, melyet a tavalyi évben külföldi útja miatt távol maradt Bollók Csaba, filmrendező indít majd útjára. Ezt követően 4 napon keresztül a két teremben folyamatosan vetítik a nemzetközi rövidfilmeket míg végül szeptember 5-én szombaton este kihirdeti döntését a nemzetközi zsűri. Enyedi Ildikó filmrendező a nemzetközi zsűri magyar tagja, mellette még egy hölgy található, Zuzana Gindl-Tatarova, a pozsonyi VSMU akadémia professzora.

Az amerikai származású jelenleg Berlinben élő Michael Nicholas filmesztéta és a brit Cornwall-i fesztivál képviselője, Denzil Monk író, producer. Végül, de nem utolsó sorban az 5. fesztiválon ötödik alkalommal a nemzetközi zsűriben állandóan helyet foglaló német-magyar Wolfgang Leis. A Nemzetközi Zsűri döntése alapján 3 fődíjat és 7 kategória díjat osztunk ki, a legjobbnak választott Arany BuSho díjjal pedig első alkalommal ezer euró pénzdíj jár az Oktatási Kulturális Minisztérium és a Magyar Mozgókép Közalapítvány jóvoltából.

Az esti programok a DocuArt Kocsiszínben is folytatódnak, a zsűri nyilvános konzultációja mellett, partnerfesztiválok legjobbjait (Brno16, Cornwall, Drama…) filmes műhelyek válogatásait és a versenyből kimaradt magyar alkotásokat tűzzük műsorra. A szintén ott helyet kapó videotárban mindenki megtekintheti a versenyfilmeket, amennyiben napközben lemaradt volna róluk, és ugyanitt lesz a szakmai kerekasztalbeszélgetések helyszíne is. Egy esti zenés-táncos multság erejéig pedig ellátogatunk majd az Africafe-ba is.

Szeged, Szolnok és Szombathely mellett ezúttal az első határon túli helyszínnel bővült a sor: a Szerbiában lévő Magyarkanizsa, azon belül pedig Kultúra mozi csatlakozott idén a helyszínekhez.

Mint eddig minden esztendőben ezúttal is meghívjuk a versenybe jutott alkotókat, hogy személyesen képviseljék filmjüket nálunk és természetesen nem maradhatnak el azok a kísérőprogramok, melyek az évek alatt szerves részévé váltak a fesztiválnak, kialakítva ezzel a rendezvény egyedi arculatát a külföldi vendégek számára (veterán autóbuszos városnézés, Parlament látogatás, Lukács-fürdő stb.).

A fesztiválon nyíló kiállítások közül Az 5 FAMU-s mesterlövész, a híres prágai egyetemen végzett alkotók tárlata, és a cseh animáció új nemzedékét mutatja be, a Cseh Centrumban kerül megnyitásra, Václav Švankmajer, az egyik alkotó valamint M. Tóth Géza, animációs filmrendezőnk részvételével.

Újdonságnak számít a pozsonyi AZYL fesztivállal tavasszal közösen kiírt egyperces életREklám felhívás, melynek díjnyertes filmjei szintén közönség elé kerülnek valamint bemutatkoznak a nyáron megrendezésre került 3. GomBuSho filmes workshop alkotásai is. A nyári vakáció után kezdje mindenki újra velünk: Kötelező rövid gyakorlat!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ausztrál a legjobb BUSHO | ZETApress

Szóljon hozzá!