ZETApress

hírportál

Szlovák-magyar filmbarátság

A pozsonyi AZYL és a budapesti BUSHO filmfesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy a két rendezvény első lépésként kulturális ?fronton? próbálja bebizonyítani a nagyvilágnak, hogy igenis létezik normális szlovák-magyar viszony annak ellenére is, hogy a médiából nem ezt halljuk. Első lépésként a két egyaránt ötéves rövidfilmfesztivál egy olyan felhívást tesz közzé, amelynek lényege, hogy az emberek olyan egyperces filmeket csináljanak, melyek a ?reklama na zivot? szabad fordításban ?életREklám? szlogenhez köthetők. A rövidfilmek témáit a magyar-szlovák viszony tematikán belül különböző címszavakban határozták meg.

A politikusok ténykedései arra engednek következtetni, hogy ma még abban sincs konszenzus, mi képezi a két ország közötti vita alapját. Jelenleg mindenfajta szlovák-magyar vita megreked annál a kérdésnél, hogy melyik fél provokálja a másikat, és ki a probléma valódi okozója. Kampányunk célja, hogy az értelmiség és a művészek nagyobb szerepet vállaljanak a két ország viszonyának normalizálásában. A szlovák-magyar konfliktus ugyanis sokkal egyszerűbben kezelhető, mint a Nyugat-Európában zajló interkulturális és interetnikus konfliktusok, itt ugyanis két azonos értékrendű, kultúrájú és vallású népről van szó, amelyeket a politikusok ?ugrasztottak? egymásnak.

Kampány a normális szlovák-magyar viszony megőrzéséért

A szervezők nagy örömére két ?újgenerációs? filmrendezőnk Bollók Csaba és M. Tóth Géza azonnal igent mondott a kampányban való részvételre illetve a zsűri felkérésre. ? Amíg Csehszlovákia volt, úgy tűnt, mintha csak féltestvérek lennénk, de most, hogy már csak Szlovákia a szomszédunk, testvérek lettünk. És persze tudjuk, hogy testvérek is szoktak verekedni. De azt is tudjuk, hogy ez nem szép dolog. Előbb-utóbb ki kell békülni, és leülni a családi asztalhoz ? fogalmazott Bollók.

Az AZYL és a BUSHO fesztivál közös ?életREklám? felhívása: Tudod mennyi mindent el lehet mondani egy percben? Reflektálj az életre filmben! Tematika: párbeszéd, változás, tisztelet, határok és 135 év. Kategóriák: fikció, animáció, kísérleti és dokumentum. Műfaj: komédia, dráma, akció, melodráma, musical, horror és thriller. Nevezési határidő: 2009. február 21. A fődíj 900 ezer forint, azaz 3333 euró. Bővebb információk, letölthető képek, bannerek és hirdetések itt találhatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Ne hagyd el az agyad!

Szóljon hozzá!