ZETApress

hírportál

Cigányok a Gödörben

Cigányok ideje címmel történt beszélgetés a szemlén bemutatott cigány témájú filmekről délután. A Gödör Klubban tartott beszélgetést Kalla Éva médiaszakértő és Sós Mária rendezőnő a 2010-es év cigány tematikájú filmjeiről. Bevezetőként levetítették az idei programból kimaradt Barna kültakaró című dokumentumfilmet.

Sós Mária hangsúlyozta, nem az elő-zsűri döntését kívánták felülbírálni Váradi Béla munkájának bemutatásával. Azért tartottuk fontosnak levetíteni a szemle kísérőprogramjaként, mert a cigányság aktuális társadalmi problémáiról szól, életükből mutat be fontos momentumokat ? magyarázta a rendezőnő.

A filmet követő beszélgetésen Váradi Béla beszélt a munkája egyes epizódjaiban szereplő személyek ? különösen a börtönben három évet eltöltött Rita ? sorsának alakulásáról. Egy évig követtem végig ezeknek a családoknak a mindennapjait, és amennyiben további változás történik az életükben, folytatni fogom a forgatást ? hangsúlyozta a rendező.

Kalla Éva szerint az előző évek hasonló tematikájú filmjeihez képest fontos változás történt: a cigányság külső és belső pozitívumait mutatják be a 2010-es év filmjei. Tavaly sokkal több cigány témájú mozgókép készült, pedig már az elmúlt években is panaszkodtunk, hogy kevés ilyen munka készül ? tette hozzá a médiaszakértő. Sós Mária ennek okaként említette, hogy tavaly május óta kevés magyar filmet forgattak. A beszélgetés végén Kalla Éva elmondta, elkészült az első magyar cigány filmográfia, ami hamarosan elérhető lesz az interneten is. A tanulmány több száz filmen keresztül áttekintést nyújt a cigányság filmtörténetben való reprezentációjáról.

A láthatatlan ország a 42. Magyar Filmszemlén

Tóth Klára: A láthatatlan ország című, dokumentumfilmről és a médiáról szóló írásokat tartalmazó kötetét mutatták be délután az Uránia Nemzeti Filmszínház kávézójában. A beszélgetésen részt vett a könyvet gondozó Magyar Szemle folyóirat és kiadó főszerkesztője, Kodolányi Gyula író, költő, valamint Gróh Gáspár szerkesztő, rovatvezető.

A könyv nem kronologikus dokumentumfilm-történet, hanem szubjektív, publicisztikai írásokat tartalmaz: Tóth Klára a Magyar Szemlében megjelent filmkritikáit gyűjti össze. A bemutatón a szerző a könyvben említett, közelmúltban készült dokumentumfilmek közül beszélt többek közt Pigniczky Réka: Hazatérés, Almási Tamás: Sejtjeink és Szirmai Márton: A süllyedő falu című alkotásáról.

Tóth Klára elmondta továbbá, a kötet címe arra utal, hogy a dokumentumfilmekből megismerhető Magyarország egyfajta ?láthatatlan kép?, a mai magyar média teljesen más ország-képet tár a nézők és olvasók elé. A jelenlévők megfogalmazták azt is, a szóban forgó alkotások nem jutnak el sem a közönséghez, sem a politikai döntéshozókhoz, szükség lenne tehát arra, hogy a közszolgálati csatornák fő-műsoridőben sugározzanak dokumentumfilmeket.

Szóljon hozzá!