ZETApress

hírportál

Almási Máriója Kairóba megy

A napokban hirdették ki, hogy Almási Tamás legújabb nagyjátékfilmjét, a Márió a varázslót beválogatták a Kairói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. Nyakó Júlia és Franco Nero főszereplésével a film november 6-án kerül a magyar mozikba, és nem sokkal a hazai premier után ? november 28-án ? derül majd ki, hogy elviszi-e a rendszerváltozás történelmi hátterébe helyezett szerelmi dráma az Arany Piramist, tudtuk meg sajtósaiktól.

A ?90-es évek elején, alig túl a rendszerváltáson, egy alvó magyar falucskában csoda történik: megérkezik a faluba Márió (Franco Nero), az elegáns olasz cipőgyáros. Munkát és jólétet ígér az ottani asszonyoknak. A falu felbolydul. Vera (Nyakó Júlia) sem tudja kivonni magát a karizmatikus olasz hatása alól, mind jobban elvarázsolja a férfi különleges vonzereje, és menthetetlenül beleszeret a csodálatos férfiba. Jelleme közben erőteljesen átalakul, a nő szinte kivetkezik önmagából.

A kiváló dokumentumfilmes, Almási Tamás csaknem harminc évvel legutóbbi nagyjátékfilmje, a Ballagás után most először rendezett nagyjátékfilmet. Legújabb alkotása a 39. Filmszemlén mutatkozott be a hazai közönség előtt, ahol 1440 nézővel az ötödik legnézettebb film volt. A Márió, a varázsló november 6-án kerül a hazai mozikba.

A Kairói Nemzetközi Filmfesztivál – melynek tiszteletbeli elnöke Omar Sherif -, az arab világ egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja, melyet 1976 óta évente rendeznek meg. Legutóbb 2006-ban nyert magyar film Kairóban, akkor a legjobb forgatókönyv díját Elek Judit kapta A hét nyolcadik napja megírásáért.

Szóljon hozzá!