ZETApress

hírportál

Felnőtt a Titanic!

Tegnap este ünnepélyes nyitógálával kezdetét vette a 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Kinyitott az ír kocsma, folyt az ír whisky. Az eseményt Horváth György fesztiváligazgató és John Deady, az Ír Köztársaság magyarországi nagykövete nyitotta meg.

A nagykövet úr beszédében elmondta: megtiszteltetésnek érzi, hogy az évről évre merész és újító szándékú filmeket felsorakoztató Titanic fesztiválon a szervezők ? idén először ? önálló szekciót szentelnek az ír filmtermés legkiemelkedőbb alkotásainak. Kitért a budapestiek legendás filmszeretetére és a két nemzet közötti szakmai együttműködés lehetőségeire, továbbá hangsúlyozta a művészet köztámogatásának fontosságát is.

Az ismert anyagi nehézségek miatt a szervezők idén sajnos nem tudják felajánlani a fesztivál fődíjával járó tízezer eurós jutalmat, és le kellett mondani az egyik már meghívott versenyfilmet is, ám a Hullámtörők-díjért idén is versenybe száll hét kiváló alkotás, köztük egy magyar koprodukció. A zártkörű nyitógálán A gyerekek jól vannak című amerikai filmet vetítették.

Szóljon hozzá!