ZETApress

hírportál

Check the Gate

A Londoni Magyar Kulturális Központ a magyar film első 100 évének tiszteletére az első magyar filmfesztivált rendezi meg Check the Gate címmel a híres londoni Curzon Mayfair moziban június 26-a és 29-e között. A remélhetőleg hagyományteremtő fesztivál a fiatal magyar filmes generáció alkotásaira, az ?új hullámra? épül, tudtuk meg a Kossuth mozibeli sajtótájékoztatón.

A programban kizárólag olyan művek szerepelnek, amelyek az ezredforduló óta, már a XXI. században készültek, és sikert arattak. John Cunningham, az esemény nemzetközi kuratóriumának tagja úgy fogalmazott, hogy a magyar filmgyártásban a rendszerváltás megpróbáltatásai után felnőtt egy fiatal rendezőkből álló új generáció, akik közül jó néhányan már elkápráztatták a nemzetközi közönséget is, és megérdemlik a figyelmet. Ezért a Check the Gate egyszerre lesz a magyar filmgyártás ünnepe, és egy régen várt színfolt az angol mozgóképes palettán.

A Londoni Magyar Kulturális Központ célja, hogy 2008-ban megmutassa a brit közönségnek: Fliegauf Benedek, Pálfi György, Bollók Csaba, Kocsis Ágnes vagy épp M. Tóth Géza méltó követői azoknak a hagyományoknak, melyeket Sir Alexander Korda, Michael Curtiz, Lugosi Béla, George Cukor, John Halas, William Fox, vagy Hollywood és a brit filmgyártás többi magyar kiválósága hagyott hátra.

Az első londoni Magyar Filmfesztivál

A fesztivál védnökei Andrew és Kevin Macdonald ? az Oscar-díjas magyar Pressburger Imre unokái. Nevükhöz olyan díjnyertes filmek kötődnek, mint a Trainspotting vagy Az utolsó skót király. A Macdonald testvérek június 26-án, Antal Nimród Kontrolljának vetítése után hivatalosan megnyitják a Check the Gate fesztivált. Június 28-án, szombaton pedig egy beszélgetés keretében bemutatják dokumentumfilmjüket a legendás nagyapjukról. A megnyitó estéje fogadással zárul a Londoni Magyar Nagykövetségen.

A kulturális központ reményei szerint egy ilyen esemény hozzájárul ahhoz, hogy a mai magyar filmek és alkotók, illetve a magyarországi filmgyártási lehetőségek szélesebb körű ismertséget, figyelmet kapjanak. A XXI. századi magyar filmes generáció már jelentős szakmai hírnévre tett szert, az elmúlt időszakban számos fiatal rendező részesült elismerésben nemzetközi filmfesztiválokon. (Legutóbb Mundruczó Kornél Delta című filmje nyerte el a külföldi kritikusok tetszését Cannes-ban.) Az első londoni magyar filmfesztiválon a szakma mellett a nemzetközi nagyközönség is betekintést nyerhet a kortárs magyar filmművészetbe.

A fesztivál számos állami szervezet és neves szakmai partnerek együttműködésével jött létre. Az eseményt ? magyar részről ? az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Londoni Magyar Nagykövetség, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Magyar Filmunió, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Nemzeti Filmiroda támogatja. A fesztivál fő szakmai partnere a Korda Stúdió. Továbbá olyan támogatókat is sikerült megnyerni, mint az Allianz Biztosító és Bank, a Zwack és a Malév. Brit együttműködő partnereink a brit filmipar legjelentősebb szereplői: a BAFTA (British Academy of Film and Televison Arts), London Film School, az ismert Curzon art mozi hálózat és a UK Film Council.

Háttéranyag a fesztiválról

A Londoni Magyar Kulturális Központ kiemelt figyelmet fordít a magyar filmművészet és filmipar nagy-britanniai megjelenítésére. Idén ez különösen szívügyünk, mivel a Nemzeti Filmarchívum jóvoltából a magyar film első száz évét ünnepeltük a filmszemle idején. Méltán lehetünk büszkék erre az időszakra, hiszen hazánk világszínvonalú filmgyártását, hírnevét és hagyományait mindvégig megőrizte, és sok nemzet a saját filmiparáért a mai napig hálás Magyarországnak, vagy elvándorolt szülöttjeinek.

A magyar kultúra és film tisztelete különösen érezhető Londonban, Korda Sándor otthonában. Az elmúlt években Anglia számos sikeres, a magyar filmhez kötődő rendezvénynek adott otthont, ám ezek többnyire egy-egy elismert rendező filmjeinek tematikus vetítését jelentették. (Lásd: Jancsó-, Szabó-retrospektív, vagy az 1956-os megemlékezéshez kötődő filmfesztivál.)

A Londoni Magyar Kulturális Központ filmes programjait, filmklubjait egyre több fiatal látogatja. Megérett az idő olyan magyar filmfesztiválra, amely a jelen alkotóit mutatja be a jelen közönségének, s egyben lehetőséget ad a két ország filmes szakembereinek találkozójára is.

Ahogy Kevin Macdonald köszöntőjében elmondta, Vitathatatlan, hogy a ma ismert brit filmművészet nem létezne a magyarok inspiráló munkája nélkül. A brit filmvilágra hatást gyakorolt magyarok közül kiemelkedett a sármos Korda Sándor, aki európai képzelettel és ízléssel, de hollywoodi költségvetésből, a 30-as 40-es évek legambiciózusabb filmjeit alkotta meg. Annak idején Korda ajánlotta fel nagyapámnak, a magyar származású Pressburger Imrének első állását. Ő mutatta be Michael Powellnek, akivel később Pressburger a filmtörténet egyik legsikeresebb együttműködését hozta létre ?munkájukban kombinálták a brit virtust a magyar éleseszűséggel, leleményességgel. Nagy öröm számomra látni, az angolok és magyarok termékeny együttműködése ezzel a fesztivállal folytatódik ? ez az esemény kiváló lehetőséget nyújt a brit közönségnek és filmeseknek, hogy a kortárs magyar mozi legjavát megismerjék.

A Filmfesztivál és kísérőeseményei

Hétfő, este fél 8: Korda filmplakát-kiállítás megnyitó a BAFTA-ban. csütörtök: 10-től szakmai nap a Londoni Magyar Kulturális Központban, a Covent Gardenben, este Maestro és Kontroll filmek vetítése a Curzon Mayfair Moziban, majd este 9-től 11-ig fogadása a Londoni Magyar Nagykövetségen. Péntektől vasárnapig filmvetítések és Q and A lesz a Curzon Mayfair Moziban. A vetítések délután négykor és este fél hétkor kezdődnek. Minden játékfilmet díjnyertes rövidfilm előz meg, s beszélgetés követ az alkotókkal. A fesztiválra meghívták a programban szereplő játékfilmek rendezőit ? lehetőséget biztosítva számukra, hogy találkozzanak az angol filmszakma képviselőivel. A mai napig az alábbi rendezők jelezték részvételi szándékukat: Fliegauf Benedek, Kocsis Ágnes, Gauder Áron, Bollók Csaba, valamint Csányi Sándor színművész.

Szakmai nap

Csütörtökön az LMKK épületében, a Covent Gardenben szakmai napot tartanak Check the Gate Professional Forum for Filmmakers címmel. A vendégeket közvetlenül hívták meg az egész angol filmszakmából a UK Film Council és Kemény Ildikó producer segítségével. A szakmai napnak az alábbi négy panel-beszélgetése lesz: Magyar támogatási-finanszírozási rendszer (MMK, Nemzeti Filmiroda, Concorde, Ernst&Young), Filmgyártás Magyarországon (Korda Studio, Colorfront, Sound Engineer), Magyarországi tapasztalatok (brit line producerek tapasztalatai Mo-on), és Jövőbeni együttműködés (UK Film Council, Allianz Biztosító és Bank, International Film Guarantor, Abacus Consult részvételével).

A szakmai nap jó lehetőséget kínál hazai szervezetek, cégek, szakemberek, illetve Magyarország reklámozására. A Check the Gate fesztivál különösen aktuális és sikeres lehet most, amikor Magyarország ennyi figyelmet, pénzt és energiát szentel a hazai filmgyártás fejlesztésére.

A párbeszéd azért is rendkívül aktuális, mert a Magyar Parlament júniusban jóváhagyta a magyar filmtámogatási program meghosszabbítását 2013 végéig. A támogatások alapvető konstrukciója változatlan marad. (Az állami költségvetésből közvetlen támogatás jár a filmek készítéséhez, amit a Magyar Mozgókép Közalapítvány oszt el, illetve közvetett támogatás is igénybe vehető. A magyar filmes szakma már régóta várta a jogszabály-módosítást, a következő lépés pedig az Európai Bizottság jóváhagyó döntése.)

A beszélgetésen részt vesznek az angol és a nemzetközi filmes szakma képviselői; ez által még szélesebb körben válnak ismertté az igen kedvező magyar filmgyártási körülmények. Reményeink szerint a londoni filmes dialógus eredményeként megnő a koprodukciók száma, s növekszik az olyan sikeres magyar filmek száma, amelyekre a nemzetközi forgalmazók is kíváncsiak lesznek.

Korda-kiállítás

A filmfesztivál beharangozó eseményeként a Magyar Kulturális Központ és Ardó Zsuzsanna kurátor ? együttműködve a Magyar Filmarchívummal, a Brit Filmintézettel és a Brit Filmakadémiával ? egy különleges kiállítást szervez Korda Sándor korai, magyar filmjeinek plakátjaiból a Brit Filmakadémia épületében, a Piccadilly 195 alatt. A kiállítás ünnepélyes megnyitója hétfő este lesz, ahol beszédet mond Charles Drazin, a nagysikerű Korda-könyv szerzője, s jelen lesz a Korda-család két londoni utóda: Nicholas és David Korda. A nyilvános esten Gáborjáni Kinga csellózik. A kiállításhoz kapcsolódóan a BAFTA-tagok már tegnap részt vettek egy exkluzív Korda-film vetítésén.

Kossuth Filmnapok június 19-től 22-ig

Egyedülálló rendezvény otthona lesz a Palace Kossuth mozi. Június 19-e és 22-e között, péntektől vasárnapig az elmúlt években vetített magyar közönség- és kritikai sikerfilmekből láthatnak válogatást a mozi négy termében. Olyan filmeket nézhetnek meg újra, mint a Valami Amerika, Kútfejek és az Üvegtigris első és második része. De láthatóak lesznek az idei Magyar Filmszemlén kritikusok által méltatott filmek is, mint például a Nyugalom.

A programot színesítjük az alkotókkal való filmek utáni beszélgetésekkel, így találkozhatnak a Pánik elsőfilmes rendezőjével, Till Attilával és a film női főszereplőjével Gubik Ágnessel. Valamint kérdezhetnek a Zuhanórepülés, az Eszter hagyatéka, a Horthy és a Bakkemann filmek alkotóitól is. A programról részletes tájékozatót itt olvashatunk.

Szóljon hozzá!