ZETApress

hírportál

Májusi Filmszemle

A 42. Magyar Filmszemle május 5-8-a között (csütörtöktől vasárnapig) kerül megrendezésre. A szemle helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Corvin és Puskin mozi, valamint a szabadtéri rendezvényeknek helyet adó Erzsébet téri Kulturális Központ és Park ? a Gödör Klub ? lesz.

A szemle főrendezője a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Magyar Filmművészek Szövetsége. A Szervező Bizottság tagjai: Hermann Krisztina titkár (Magyar Filmművészek Szövetsége), Garami Gábor főszervező (Cinema Film), Vezér Éva (Filmunió), Rózsavölgyi Adél, Bereczki Csaba (MMKA Nemzetközi Igazgatóság), Sós Mária, Kocsis Tibor, Ulrich Gábor (szakmai képviselők), Kresz László (MMKA titkárságvezető) és Durst György (MMKA kuratóriumi megbízott) lesz.

A szemlére összesen 410 filmalkotást neveztek be, ebből 28 játékfilm, 60 animációs film, 95 kis-játékfilm, 58 tudományos-ismeretterjesztő film, 147 dokumentumfilm, 22 tévéfilm. A Szervező Bizottság által meghatározott számú versenyfilmek vetítéséről a szakmai szervezetek által javasolt elő-zsűrik döntenek. A szemle megrendezéséhez szükséges anyagi háttér zömét Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás-miniszter az NKA 2010-es miniszteri keretéből biztosítja. A Szervező Bizottság további támogatók bevonását is tervezi ? tudatta 42. Magyar Filmszemle Szervező Bizottsága.

3. Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldi moziban

Március 4-5-6-án, péntektől vasárnapig a KÉK ? Kortárs Építészeti Központ harmadik alkalommal rendezi meg a Budapesti Építészeti Filmnapokat, ismét a Toldi moziban. A több évtized nemzetközi fesztiváljain díjazott filmekből válogató 2011-es kiadás három téma köré szerveződik: az építészet és politika kapcsolatát vizsgáló filmek három blokkban (Építészet és politika 1-2-3.) szerepelnek a programban.

Emellett két összeállítás foglalkozik egyes építészek bemutatásával (Építészportrék 1-2.), és egy válogatásban folytatjuk a tavaly nagy sikert aratott utópista tematikát (Megvalósult utópiák). A tematikus összeállításokon túl egy animációs válogatás is segít az építészeti és filmes produkció világainak összekapcsolásában ? tudatták a szervezők: Polyák Levente, Alagyi Judit, Huszár Daniella, Oravecz Júlia, Soltész Noémi.

Fotósokat keresünk! ? folytatódik a felhívás. Akinek van kedve, ideje és affinitása, próbálja ki magát a KÉK-nél most hétvégén a Filmnapok alatt! Nem titkolt szándékunk, hogy hosszú távon is együtt dolgozzunk azzal, aki beválik ? gyertek, fotózzatok! Ha érdekel a lehetőség, írj erre az email-címre!

Szóljon hozzá!