ZETApress

hírportál

Művészi Precious

Precious Jones (a szerepéért Oscar-díjra jelölt Gabourey Sibide), a zárkózott harlemi gimnazistalány élete nem tündérmese. A túlsúlyos lányt az iskolában kiközösítik, otthon pedig kegyetlen anyja (az alakításáért többek között Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjban részesült Mo?Nique) terrorizálja.

Mindezek tetejébe még terhes is? immáron második gyermekével. Precious nem üldöz elérhetetlen álmokat ? csupán boldog szeretne lenni, mint mi mindnyájan ?, így amikor felcsillan a lehetősége annak, hogy átkerüljön egy alternatív iskolába, ahol végre emberszámba veszik, a lány azonnal kap az alkalmon. Önző édesanyjának azonban más tervei vannak vele ? láttuk tegnap délben a Művész moziban A boldogság ára című színes amerikai játékfilmben.

Ez a kőkemény, de megindító nagyvárosi dráma felforgatta a világot. Hódító útját a 2009-es Sundance Filmfesztiválon kezdte, ahol a zsűri és a közönség díját egyaránt elnyerte; tarolt az Independent Spirit Awardson, többek között három Golden Globe-, hét Satellite- és négy BAFTA-díjra ? köztük a legjobb filmnek járóval ? jelölték. Végül, de nem utolsósorban ez a különleges film hat Oscar-jelölést is elkönyvelhetett, melyből kettőt (legjobb női epizódszereplő, legjobb adaptált forgatókönyv) el is nyert. A film nemzetközi sikerében tükröződik mondanivalója: ha nagyon küzdesz, akkor bármi sikerülhet! Bemutató tegnaptól a CORNERfilm forgalmazásában.

Szóljon hozzá!