ZETApress

hírportál

Filmes vetélkedő az Urániában

A Mozinet Magazinban 2006 szeptemberében a középiskolákat megcélozva új rovatot indítottak a ?Zsánerben?, mely műfajtörténeti és elméleti írásokat tartalmaz, amelyeket könnyen fel lehet használni a középiskolákban bevezetett és a gimnáziumokban kötelező jelleggel oktatott mozgóképkultúra- és médiaismeret tárgy tanításában.

A rovat ötletével gyakorlatilag az összes magyarországi középiskolát megkeresték, több mint 1400 intézményt ? 554 iskola regisztrált is a programukba, amelynek keretében a filmtanárok vállalták, hogy eljuttatják a diákokhoz a Magazint, és anyagait használják az órákon. Felméréseik szerint így összesen mintegy 54-56 ezer diákhoz jut el közvetlenül vagy közvetve a Mozinet.

A diákok érdeklődését a tematikához kapcsolódó játékos vetélkedővel fokozták, amely a 2006/2007-es tanévben nagy sikerrel zajlott. Több tucat csapat minden hónapban kiemelkedő eredményt ért el, és kiélezett verseny alakult ki a versenyzők között ? a legjobban szereplő öt csapat számára döntőt szerveztek az Uránia Nemzeti Filmszínházzal közösen. Az iskolák érdeklődését és a döntő sikerét látva a rovatot 2007 szeptemberében is folytatták, újabb versenyt hirdetve. A 2007/2008-as tanévben újabb nyolc népszerű (al) műfajt dolgoztak fel, a katasztrófafilm, a musical, a vámpírfilm, a történelmi film, a neo-noir, a gengszterfilm, a robotos science-fiction és a romantikus vígjáték történetét és jellemzőit mutatták be. Az idei döntőre május 30-án 15 órától kerül sor, a helyszín ezúttal is az Uránia kávézója.

A Mozinet Magazin az Urániában jövő pénteken

A döntőt most is prominens zsűri bevonásával bonyolítják le. A zsűri elnöke Báron György (filmkritikus, a Színház és Filmművészeti Egyetem tanára), tagjai Bakos Edit (a Nemzeti Filmszínház igazgatója), Hartai László (a mozgóképkultúra- és médiaismeret tantárgy elindítója, a hivatalos tankönyv szerzője), Kozma Károly (filmforgalmazási szakember), Tóth Erzsébet (a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára) és Varró Attila (filmkritikus, az ELTE filmszakának tanára). Az esemény fővédnökségét az Oktatási és Kulturális Minisztérium vállalta.

A vetélkedőn résztvevő öt csapat: a gyulai Karácsonyi János Katolikus Gimnázium, a hevesi Eötvös József Középiskola és három budapesti ? az ELTE Trefort Ágost, a Városmajori és a Balassi Bálint ? Gimnázium. A rovat szeptemberben folytatódik, megújuló koncepcióval: az eddigi elemzésekre alapozva kortárs rendezők életműveit, filmjeit mutatják be, a szerzőiség és a műfajiság szempontjai alapján; továbbra is segítve a középiskolai mozgóképkultúra- és médiaismeret oktatást.

Szóljon hozzá!