ZETApress

hírportál

XIV. Lengyel Filmtavasz a Művész moziban

A budapesti Lengyel Intézet a Budapest Filmmel közösen immáron 14. alkalommal rendezi meg a Lengyel Filmtavaszt. A mától vasárnapig tartó rendezvénynek a Művész mozi ad otthont. A fesztiválon öt új alkotás (ebből 4 vígjáték) kerül bemutatásra a legújabb lengyel filmtermésből, valamint néhány érdekes kis animációs film.

A szemle nyitófilmje: Lukasz Palkowski Rezervátum (Rezerwat) című édes-keserű vígjátéka, melynek bemutatójára a film társ-forgatókönyvírója és főszereplője, Marcin Kwaśny Budapestre látogatott. Ez a fiatal színész a Vadászat angolokra című magyar történelemi drámában debütált 2006-ban, és délelőtt is itt volt az Odeon Lloyd mozibeli sajtótájékoztatón.

A programban szerepel még Andrzej Jakimowski (a nagy sikerű Hunyd le a szemed rendezője) Cselek (Sztuczki) című filmje, amely nem egészen egy év alatt a legtöbb hazai és nemzetközi díjjal büszkélkedhet. Láthatjuk még Lech Majewski Üvegszáj (Szklane usta) filmjét, amely egy elég szokatlan filmélmény. A film egészének átélésében csak a zene (Józef Skrzek) és az eredeti módon felépített hangeffektusok vannak segítségünkre. A Velencében élő Majewski, aki képzőművész, költő, opera- és filmrendező, író május 9-10-én Budapestre látogat.

A szemlén bemutatják még a Statiszták (Statyści, 2006) és a Hölgyválasz-ma (Lejdis, 2008) című alkotásokat. Mind a két film nagy közönségsikert aratott Lengyelországban. Különösen a Hölgyválasz-ma, hisz február óta több mint kétmillió nézője volt, ami komoly rekordnak számít.

Szóljon hozzá!