ZETApress

hírportál

Csúszik a premier

Határozatlan ideig elmarad a Pál Adrienn bemutatója. A 63. Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában debütált film eredetileg január 13-ára kitűzött mozi-premierjét határozatlan időpontra halasztja a filmet gyártó KMH Film és a forgalmazó Mozinet.

A gyártó és a forgalmazó az elmúlt hetekben mindent megtettek, hogy a film szerzői jogi problémáit megoldják, ám továbbra sem sikerült anyagi fedezetet biztosítani a kifizetetlen tételekre. Ennek oka a filmszakma és a támogatási rendszer körüli bizonytalanság, ami miatt az alkotás nem kapja meg a korábban megígért összeget.

Felelős forgalmazást sem a gyártó, sem a forgalmazó nem végezhet ezek tisztázása nélkül, így a problémák rendezésig semmilyen nyilvános vetítésre nem tudja a filmet rendelkezésre bocsátani. Emiatt a KMH Film és a Mozinet a film bemutatóját határozatlan ideig elhalasztja, bár továbbra is mindent megtesznek, hogy a Pál Adriennt mielőbb láthassa a magyar moziközönség.

A Cannes-ban a FIPRESCI-díjjal elismert alkotást az elmúlt hónapokban több tucat nemzetközi fesztiválon vetítették kiemelkedő szakmai és közönségsiker mellett. A filmet itthon eddig mindössze két fesztiválon, a CinePécsen, illetve a miskolci CineFesten láthatták a nézők ? tudtuk meg Naszály Györgytől.

A MOKÉP vezetője a Budapest Filmstúdió élen

A Budapest Filmstúdió Kft. élére 2010. december 16-i hatállyal Gulyás Balázst, a MOKÉP?Pannónia Kft. igazgatóját nevezte ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, ezzel is elismerve a 2010. évben a MOKÉP?Pannónia Kft-nél végrehajtott reorganizáció eredményeit. Gulyás Balázs megköszönte Kántor László 11 éven át tartó munkáját, és azon meggyőződésének adott hangot, hogy a MOKÉP?Pannónia Kft. filmforgalmazási tevékenységét jól támogatja majd a stúdió filmgyártási irányvonala.

A MOKÉP-hez hasonlóan a Budapest Filmstúdió is száz százalékosan állami tulajdonú vállalat, s mindkettő alapítója az MMKA-nak. A Budapest Filmstúdió olyan klasszikusok elkészültében működött közre, mint Az ötödik pecsét, a rendszerváltás utáni évekből pedig olyan meghatározó alkotások gyártója volt, mint a Simon mágus, az Árnyék a havon, a Hosszú alkony, vagy épp a Roncsfilm ? tudtuk meg Hámori Dánieltől.

Szóljon hozzá!