ZETApress

hírportál

Angel a vásznon

Az Angel című színes, feliratos, 134 prces angol-francia-belga játékfilmet láttuk délelőtt az Odeon Lloyd moziban. Angel Deverell története az 1900-as évek elején játszódik az Edward-kori Angliában. A vidéki boltosnő lánya kamaszkori romantikus fantáziáit nemcsak gondolatban, hanem papíron is kiéli. Amikor a sok visszautasítás után egy londoni könyvkiadó vállalja egyik regényének kiadását, úgy tűnik, hogy Angel vadromantikus történetei saját életében is valóra válnak.

Ha az irodalmárok nem is, de a nagyközönség habzsolja a regényeit, és a hirtelen jött hírnév és gazdagság hamar a lány fejébe száll. Vidéken kastélyt vásárol és kiveti hálóját álmai férfijára, titkárnője bátyjára, a festőművész Esmére. A regényei hősnőinek életét élő Angelnak azonban ki kel lépnie képzelt álomvilágából, és szembe kell néznie az I. Világháború szörnyűségeivel és félresikerült házasságával.

Francois Ozon rendező mint mindig, most is a műfaji határokat feszegeti. Első angol nyelven készült filmje a melodráma, a szatíra, a vígjáték és a dráma stílusjegyeit keveri mesterien. A pompás díszletek és jelmezek hangsúlyos szerephez jutnak, és különleges látványvilággal nyűgözik le a nézőt. Főszereplői: Romola Garai, Sam Neil, Charlotte Rampling. Bemutató jövő csütörtökön a Budapest Film forgalmazásában a 12 éven felüli nézőknek.

Vértestvérek az Odeonban

Alexi Tan rendező, forgatókönyvíró Vértestvérek című hongkongi játékfilmjét is láttuk délután az Odeonban. Producerei John Woo és Terence Chang, főszereplői Daniel Wu, Chang Chen, Shu Qi, Liu Ye és Sun Honglei voltak. A történetben a ?30-as évekbeli Shanghaj a bűn és a romlás csillogó városa. A paradicsominak tűnő városba három ártatlan fiatal érkezik, egy szebb jövő reményében. Ahogy az idő múlik, útjak szétválnak, mialatt egyre mélyebbre merülnek a bűnben. Hamarosan barát, barát ellen; testvér, testvér ellen fordul. Már csak fiatalságuk emlékében él a testvéri kötelék. A Blood Brothers, Tian Tang Kou eredeti című 95 perces filmet két hét múlva mutatja be a Mokép a 16 éven felüli nézőknek. Bővebbet a filmről itt találhatunk.

Trombitás fesztivál Guchában

A Vértestvéreket követően Anjou-Lafayette mutatta be Dusan Milic Gucha! ? című másfél órás szerb-német-osztrák-bolgár filmvígjátékát ma délután. Az Emir Kostucica prodeceri közreműködésével 2006-ban készült alkotás a dél-szerbiai Guchában megrendezésre kerülő trombitás fesztivál körül játszódik. A főszerepekben Marko Markovic és Aleksandra Manasijevic látható. Bemutatója május 29-én lesz, addigra már a korhatári besorolása is megtörténik.

A történet szerint Julianna, a legnagyobb szerb trombitás, Satchmo 16 éves leánya szerelembe esik Rómeóval, a rivális roma trombitazenekar, a Sandokan Tigrisei fiatal virtuázával. Az apa hallani sem akar a dologról, mindent megtesz, hogy elválassza a szerelmeseket. Igaz, Luis Armstrong nagy csodálójaként megígéri: ha Rómeó jobban játszik és megveri őt a trombitaversenyen a Gucha Fesztiválon, viheti a lányát.

A szerelmes fiú mi mást is tehetne, megpróbálja a lehetetlent. Jobban kell játszania szerelme apjánál! A színes lírai film a tiltott szerelemről, két fiatal egymásért való küzdelméről szól, akik szociális és faji értelemben is teljesen különböző világban élnek, ha fizikailag közel is állnak egymáshoz.

Szóljon hozzá!