ZETApress

hírportál

Hallam Foe gyanakodik

Hallam Foe egy 17 éves kamaszfiú, aki nem tudja magát túltenni anyja öngyilkosságán. Meggyőződése, hogy mostohaanyjának köze van a halálához. Gyanakvása szinte kémkedéssé fajul, folyamatosan hallgatózik és leskelődik az apja és új felesége után. Amikor helyzete a szülői házban tarthatatlanná válik, Edinburgh-be utazik, láttuk délelőtt a Művész moziban, a Hallam Foe című másfél órás színes, feliratos angol filmdrámában.

Az utcán sétálva találkozik egy gyönyörű nővel, akit azonnal követni kezd, és akiről kiderül, hogy egy hotelban dolgozik. Hallam munkát vállal a szállodában, csakhogy Kate közelében lehessen. Ám úgy látszik a kémkedés szokásává vált, mert éjszakáit a háztetőkön töltve a lány után leskelődik.

David Mackenzie (Young Adam) skót rendező filmje egy problémás kamasz felnőtté válásáról szól. Hallam Foe szerepében a hajdan Billy Elliot főszerepét játszó, immár fiatalemberré érett Jamie Bell látható. Mellette Sophia Myles és Claire Forlani is remekül alakít a vásznon. Bemutatója jövő csütörtökön lesz a 16 éven felüli nézőknek a Budapest Film forgalmazásában.

Hegyi Magdolna: Au! című animációs filmje megy a nagyfilm előtt

Az animációs film Viktor Pelevin: A rovarok élete című könyvének egyik novellája alapján készült, kétdimenziós hagyományos rajzfilm technikával. A történet főszereplői szúnyogok, akik viselkedése szinte emberszerű, ám megjelenésük a filmben tükrözi, hogy valójában nem emberek. A történet eredetileg az orosz tengerparton játszódik, ahol az egyik főszereplő várja a társait, akikkel együtt megérkezik egy tengerentúli üzletfél is. A dilalógus szerint egy ?nagy üzlet? van kialakulóban.

A figurák megformálásukban hasonlatosak ugyan az emberhez, de az animációban szereplő, egyértelműen emberszereplőktől markáns eltérést mutatnak, ami folyamatosan bizonytalanságban tartja a nézőt a főszereplők mibenlétét illetően. A figurák hol egészen aprók, hol ember méretűnek látszanak. Ezt a hatást a hátterek animálásával értük el.

A filmben az orosz tengerpart helyett tipikus magyar környezetbe helyeztük a szereplőket. Artúr a ?magyar tenger?, a Balaton partján várja a többiek (Arnold és Sam) megérkezését. A beszélgetések helyszíne pedig egy jellegzetes magyar épület, a Nyugati-pályaudvar, ennek is a teteje. A film végén innen vetik magukat a mélybe a szereplők, s csak ekkor ? mikor nem leesnek, hanem elrepülnek ? derül ki, hogy valójában szúnyogok.

Szóljon hozzá!