ZETApress

hírportál

Két Oscar- és öt César-díj a Piafnak

Magyar idő szerint ma hajnalban rendezték a jubileumi, 80-ik. Oscar-átadó ünnepséget, amelyen a Budapest Film forgalmazásában álló alkotások közül a Piaf és a Michael Clayton is kapott elismerést. Az Edith Piaf életét feldolgozó zenés filmben nyújtott alakításáért az Arany Glóbuszt már korábban begyűjtő Marion Cotillard elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat, de emellett a film a legjobb maszk versenyéből is győztesként került ki.

Cotillard péntek este még Párizsban vehetett át elismerést a francia Oscarnak számító César-díj gáláján a Piafért, majd az ünnepség után azonnal Hollywoodba repült, hogy a Kodak Theatre-ben is megtehesse ugyanezt. A César-gálán egyébként a Piaf további négy díjat kapott, nem meglepő módon a legjobb hang, díszlet, jelmez és fényképezés kategóriájában, míg korábban a BAFTA-átadón szintén négy díjat gyűjtött be. A filmet eddig közel ötvenezren látták a hazai mozikban, továbbá megjelent DVD-n, a filmzenét is tartalmazó CD-vel, exkluzív díszcsomagolásban is.

A korábban nagyszerű forgatókönyvíróként ismert Tony Gilroy első rendezése, a George Clooney nevével fémjelzett Michael Clayton című krimit is díjazta az Akadémia. A filmbéli rideg és kegyetlen üzletasszony szerepében rendkívül szuggesztív alakítást nyújtó Tilda Swinton a legjobb női mellékszereplő díját nyerte el. A színésznőt első alkalommal jelölték a filmszakma legnagyobb elismerését jelentő Oscar-díjra. Swinton ezért a szerepéért korábban már kiérdemelte a BAFTA-díjat is. A friss Oscar-győztes az aranyszobor átvételekor elsősorban épp Clooney-nak mondott köszönetet. A Michael Clayton című film február 21-től látható a hazai mozikban a Budapest Film forgalmazásában.

Szóljon hozzá!