ZETApress

hírportál

Közgyűlés a nyitónapon

Megszavazták a Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetségének alapszabálymódosítását, valamint megújították az elnök megbízatását és új elnökséget választottak a szervezet keddi tisztújító közgyűlésén a Palace Mammut Moziban Budapesten, adta hírül az SZTI.

A 39. Magyar Filmszemle nyitónapján tartott fórum első, szavazásra bocsátott kérdése a középiskolai mozgóképkultúra és médiaismeret oktatásban való részvétel volt. A törekvés magában foglalja a tanárok továbbképzését, előadások tartását, középiskolai filmklubok segítését valamint szakmai anyagok készítését. A tagok voksoltak arról is, hogy tervezet szerint az eddigi kilencfős elnökség mostantól ötfősre csökkenjen, valamint megszavazták a szervezet non-profit szervezetként való bejegyzését. Virtényi Jenő, az egyesület jogásza ismertette az elmúlt évek pénzügyi eredményeket.

A közgyűlésen megválasztották a szervezet elnökét, idén ismét Durst Györgynek szavaztak bizalmat. A négytagú elnökség új tagja Böszörményi Gábor, Jóna Zoltán, Zay Péter valamint Bárdos Csaba lett. A felügyelőbizottság elnöke ismét Vértényi Jenő, két tagja pedig Szilágyi Erzsébet és Sirkó Péter lett. Durst György elmondta, hogy az alapszabálymódosítás egyik célja párbeszéd elindítása a külföldi partnerekkel. A lényeg, hogy a filmklub szövetség képviselői eljussanak külföldi fesztiválokra, valamint külföldi szakmai szervezeteket hívjanak Magyarországra. Pintér István, a szervezet elnökségének tagja az alapszabály módosításra reagálva elmondta: drasztikusnak tartja a vezetői létszám öt főre csökkentését, hét tagot tartana ideálisnak a grémiumban.

A Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetsége civil kezdeményezésként alakult 1986-ban. A szervezet alapvető célja a magyarországi filmklub mozgalom és a hazai filmbarátok érdekvédelme, tevékenységének koordinálása valamint különböző szolgáltatások rendszerének kialakítása, működtetése. A Filmklub szövetség fennállása óta egyik elsőrendű feladatának tartja a magyar filmek minél szélesebb körben való népszerűsítését, különös hangsúlyt fektetve a határon túli magyarok hazai mozgóképpel való ellátására.

Jegyeladási adatok

A szervezőbizottság jelentése szerint a hétfői pénztárzárásig 17 ezer jegyet adtak el a Filmszemle előadásaira. Ebből 16 ezer fogyott a Palace Mammutban és a Millenáris Teátrumban, 130 a Bem moziban és 790 az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítendő filmekre. Kiemelten nagy az érdeklődés a kisjátékfilmes blokkok iránt, a nagyjátékfilmek közül Fliegauf Benedek Tejút, Alföldi Róbert Nyugalom és Paczolay Béla Kalandorok című filmjére váltották a legtöbb jegyet.

Szóljon hozzá!