ZETApress

hírportál

Szkafander és pillangó

Jean-Dominique Bauby világhírű könyvéből készült a színes, feliratos francia dráma. Abból az írásból, amit a francia Elle magazin volt főszerkesztője emberfeletti erővel készített el. A kétórás alkotást délután láthattuk az Odeon Lloyd moziban.

Bauby 43 éves korában agyvérzést kapott, egész teste lebénult, egyedül a bal szemét volt képes mozgatni. Az ágyhoz kötött férfinek egyetlen kommunikációs lehetősége maradt a világgal: a szeme. Egy speciális jelrendszert elsajátítva diktálta le érzéseit és gondolatait a test csapdájába szorult lélekről, az érzelmeiről, az emberi fantázia szárnyalásáról.

A nagyvilági életet élő, feleségét és három gyerekét a szeretője kedvéért elhagyó férfi, erősnek és sérthetetlennek hitte magát. Betegsége egyik pillanatról a másikra helyezte egy idegen világba, ahol az ápolókon kívül önmaga lett a leggyakoribb társasága. Tehetetlensége emberfeletti teljesítményre ösztönözte, könyve a törékeny testbe zárt emberi lélek erejéről szól.

A Szkafander és pillangó megrázó és felemelő is egyszerre. Bauby szarkasztikus humora ? melyet a film alkotói is megőriztek ? közel hozza a nézőhöz ezt az érzelmes és nehéz történetet. Julian Schnabel filmjéért tavaly elnyerte a cannes-i filmfesztivál legjobb rendezőnek járó díját. A főszerepekben Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Marie-Josee Croze és Max von Sydow látható. Bemutatója jövő csütörtökön a Budapest Film forgalmazásában.

Szóljon hozzá!