ZETApress

hírportál

Óriás-mozi az Aréna Plázában

Tegnaptól hatalmas vásznakon nézhetjük a jobbnál-jobb filmeket a Kerepesi út elején. Megnyílt a Cinema City Aréna, ahol 23 terem várja a szórakozni vágyókat. Öt VIP terme 32-40 férőhelyes, további 17 terme kétszáz fős normál mozi méretű, s ezeket mintegy megkoronázza a négyszáz fős IMAX mozi. Ez utóbbiban a vászon 24-szer 18 méteres (a nézőtér épp ezért 19 méter magas) s ebben vetítik a háromdimenziós filmeket.

Az esti sajtóvetítésen a Mélység titkait láthattuk. Minden körülöttünk, ?kézzel fogható? közelségben zajlott. El akartunk ugrani a közeledő halak elől. A képet mintegy másfél tonnás, 15 ezer wattos xenonlámpákkal ellátott projectoron keresztül vetítették. Egyszerre két 70 milliméteres film futott. A hang külön merevlemezről jött a 44 hangszóróra a 16 erősítőn keresztül. Ez 12 ezer wattot emésztett fel.

A képrögzítés sem mindennapos. Ehhez mintegy 113 kilogramm súlyú kamerát kell használni. Két lencséje 60-65 milliméterre van egymástól. Épp annyira, mint az emberi szemek távolsága! A vetítőgép fényereje akkora, hogy még a Holdról is látni lehetne. A speciális izzókat a 25 atmoszférás túlnyomás miatt csak védőfelszerelésben szabad cserélni. Szerencsére a sajtóvetítésen erre nem került sor, a technika tökéletesen működött.

A mozi mintegy tízmillió eurós beruházásból készült. Ez a technika Európában sincs nagyon elterjedve, a mostani lett a nyolcadik ilyen mozi Kelet-Közép-Európában. Az első IMAX rendszerű 3D-s filmet 1970-ben Japánban, Oszakában mutatták be, az első ilyen mozi Kanadában, Torontóban nyílt meg. A filmeket mindig szinkronizálják, hiszen a térhatás miatt feliratozni nem lehet azokat.

Szóljon hozzá!